Događaji · IT

Otvaranje pogona novih tehnologija u Kuli

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, posetili su Kulu, gde je otvoren pogon novih tehnologija “ECO TAPE” doo Novi Sad za proizvodnju lepljivih traka, koji se nalazi u okviru kompleksa Fabrike “Iskra” u Kuli.

Pogon u Kuli opremljen je najsavremenijom opremom iz Italije i prvi je takve vrste u Srbiji, a obuhvata sve vrste lepljivih traka i folija za pakovanje. Vrednost novog pogona iznosi 62,5 miliona dinara, a Izvršno veće APV je za realizaciju pogona izdvojilo 14 miliona dinara.

Realizacijom ovog pogona biće zaposleno 26 radnika direktno u proizvodnji, do kraja juna biće uposleno još oko 70 ljudi, a oko 230 radnika biće uposleno kroz radne vidove kooperacije. Očekivani obim proizvodnje je oko 5 miliona komada lepljivih traka godišnje, a planirani godišnji bruto prihod je oko 1,8 miliona evra. Prema rečima jednog od vlasnika ovog pogona, Radojice Koraća predviđeno je da se ovim pogonom zadovolje potrebe i domaćeg i stranog tržišta. Kod ove robe je specifično to što se prave godišnji ugovori gde se radi za poznatog kupca tokom čitave godine i to u četiri smene. Godišnja vrednost proizvodnje je oko 30 miliona evra.

26_februar_2008_velika_mala_1

Profesor Dragoslav Petrović je ovim povodom istakao da je do sada ugovoreno otvaranje ili završetak radova na 49 pogona novih tehnologija, koji će biti završeni do 30. juna ove godine. Na ovaj način je otvoreno novih 17 311 radnih mesta, Pokrajinska vlada je izdvojila oko 17,4 miliona evra, a 46,1 miliona evra uložio je privatni sektor.

Izvršno veće se opredelilo da i u ovoj godini nastavi finansiranje otvaranja pogona novih tehnologija. U tu svrhu, u budžetu koji je usvojen, a koji će biti razmatran na narednoj sednici Skupštine APV, predviđeno je 9,1 milion evra za nove investicije ove godine.

28_februar_2008_velika2

Predviđeno je otvaranje 26 pogona novih tehnologija na teritoriji AP Vojvodine čime će biti obezbeđeno da svaka opština ima po 2 pogona visoke tehnologije do sredine iduće godine. Deset novih pogona predviđeno je u oblasti biotehnologije i prerađivačke industrije, 5 u oblasti novih materijala i nuklearnih tehnologija, po tri se odnose na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Osim toga, tri pogona odnose se na medicinu i farmakologiju, a po dva u oblasti komunikacija i automatizacija. Na ovaj način započinje se nov četvorogodišnji ciklisu, koji bi trebalo da obezbedi 52 hiljade novih radnih mesta u naredne četiri godine.

26_februar_2008_velika_kula_3


Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić je rekao da je u toku prošle godine na teritoriji Vojvodine smanjena nezaposlenost za oko 20 odsto, od 56 0000 nezaposlenih, nova radna mesta dobilo je oko 20 hiljada ljudi kroz različite programe Pokrajinske vlade, a takav trend biće nastavljen i ubuduće. Pajtić je izrazio očekivanje da će do kraja 2013 godine problem nezaposlenosti u Vojvodini praktično biti rešen.

Leave a Reply