IT

Otvarena fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada “E-reciklaža”

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić izjavio je juče u Nišu da će to ministarstvo odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK) u definisanim rokovima.

Dulić je u izjavi za novinare, nakon otvaranja fabrike za reciklažu električnog i elektronskog otpada “E-reciklaža“, podsetio na to da su predstavnici Ministarstva imali priliku da vide upitnike zemalja koje su bile u proceduri za članstvo u EU.

U Upitniku EK za Srbiju je 25 odsto novih pitanja, dok 75 odsto čine pitanja koja su bila postavljena i drugim zemljama, ukazao je ministar i ponovio da je resorno ministarstvo spremno za taj zadatak, da će se držati zadatih rokova i biti među prvima koja će dati odgovore.

Fabriku za reciklažu u Nišu, čiji će kapacitet biti 5.000 tona električnog i elektronskog otpada godišnje, ministar Dulić otvorio je u okviru akcije “Očistimo Srbiju”.

Vladimir Živaljević E-reciklaža na Sinergiji 10 from Internet ogledalo video on Vimeo.

Fabrika, u kojoj će posao dobiti 40 ljudi, izgrađena je po svim ekološkim standardima i prva je ovakve vrste u ovom delu Srbije.

Ministar je tom prilikom istakao da se u Evropi po jednom stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, a u Srbiji približno 40 grama.

Otvaranjem ove fabrike u Nišu dostići ćemo nivo od jednog kilograma po stanovniku, a kada bude izgrađen pogon u Valjevu, pored već ranije otvorene tri fabrike, postoji mogućnost da u Srbiji bude recikliran sav otpad, čime bi se dostigao evropski prosek, ukazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, svake godine u Fond za zaštitu životne sredine od taksi za proizvodnju i uvoz električnih i elektronskih proizvoda slije se približno 16 miliona evra.

Ta roba će u dogledno vreme završiti kao otpad i taj novac će ići onima koji budu skupljali, transportovali i reciklirali takav otpad, istakao je on.

Dulić je podsetio i na to da reciklažna industrija beleži permanentan rast i da je cilj Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da do 2012. godine u toj industriji bude zaposleno 10.000 radnika.

Ministarstvo je pre dve godine kreiralo politiku koja je počela da daje rezultate i stvorilo ekonomsku osnovu da se prikupljanje, transport i reciklaža otpada u Srbiji isplati, ocenio je ministar.

Dulić je tokom posete Nišu obišao i prostor na kome će biti izgrađeno prvo reciklažno dvorište u tom gradu.

Leave a Reply