Događaji · IT

Otvoren CeBIT 2009 – izlagača nikad manje

Nemačka kancelarka Angela Merkel i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger otvorili su najveći svetski sajam informacione tehnologije – CeBIT. Ove godine, zbog krize, prisutno je drastično manje izlagača

Ove godine znatno je mirnije na sajmu u Hanoveru – na parkingu se lako nalazi mesto, u halama je manja gužva, dve su čak ostale bez izlagača. Predstavnik sajma Hartvig fon Zas smatra da je sreća što je i ovako.

„Na CeBITu ove godine izlaže 4.300 firmi iz 69 zemalja. To je manje nego prošle godine, ali ipak uspeh je ako u najvećoj krizi u poslednjih 70 godina dođe toliki broj kompanija.“

Nije došao pre svega veliki broj malih kompanija iz istočne Azije – ne zato što nisu želele, nego zato što ih više nema. Posledica žestoke konkurencije, kaže fon Zas i dodaje:

„Važno je da su na sajmu oni koji čine kičmu informatičke industrije – IBM, SAP, Majkrosoft i mnoge druge kompanije“.

Šansa u krizi

Međutim, CeBIT ne pogađa samo ekonomska kriza, nego ga ugrožava i konkurencija. Kompletna zabavna elektronika prešla je na Međunarodni sajam radija u Berlinu, a proizvođačima mobilnih telefona milija je topla Barselona i tamošnji sajam mobilne telefonije od hladnog i vlažnog Hanovera. Tako više nema marginalnih izložbi na sajmu koje su mu davale sjaj i sve je koncentrisano na suštinu informatičke tehnologije i poslove. Zas kaže:

„Mislim da je u vreme krize kakva je ova najvažnije koncentrisati se na poslove i više od četiri hiljade izlagača koji su došli u Hanover polažu velike nade u sajam i to ne u zabave, nego poslove koji će im pomoći da prebrode krizu.“

Posle višegodišnjeg odsustva na CeBIT su se vratili Del, Hitači i Nokija/Simens. Ali, ove godine nema Samsunga koji je najveći svetski proizvođač čipova i kompjuterskih monitora, a nema ni velikih proizvođača kancelarijske opreme – Kanona, Epsona, Leksmarka, Kseroksa, Kjocere i Konike Minolte. Drugi u krizi vide šansu, kao na primer IBM Nemačka čiji šef Martin Jeter.

„Vidite ovde na CeBITu imamo ogroman štand, izlažemo u tri hale, prošle godine smo bili u dve. Javilo nam se više kupaca nego 2008. Sa optimizmom gledamo u budućnost, mada smo i mi suočeni sa velikim izazovima“, kaže šef IBM-a Nemačka Martin Jeter.

Leave a Reply