IT

Otvoren ECDL test centar u Policijskoj akademiji u Danilovgradu

U sastavu Policijske akademije u Danilovgradu je otvoren ECDL Testni centar. Osnivanju ECDL Test centra i potpisivanju ugovora su prisustvovali Direktor Policijske akademije Živko Šipčić, mr Vesna Bulatović, ECDL koordinator na Policijskoj akademiji i Drago Zečević, potpredsednik Udruženja profesionalnih informatičara Crne Gore i nacionalni koordinator za sprovođenje ECDL Standarda u Crnoj Gori.

Prilikom potpisivanja ugovora Živko Šipčić, direktor akademije, je naglasio da će uvođenje ECDL standarda u obuci i sertifikovanju poznavanja rada na računaru policijkih službenika u Crnoj Gori povećati administrativne kapacitete i doprineti usaglašavanju sa evropskim standardima. Prema njegovim rečima u Testnom centru u okviru Policijske akademije će se, osim policijskih službenika, obučavati studenti Policijske akademije, kao i svi građani zainteresovani za sticanje i verifikaciju informatičkih znanja i veština u skladu sa ECDL standardom.

Sa aspekta države su evidentne prednosti standardizacije informatičke pismenosti. Svi smo svedoci intezivnih napora koje Crna Gora čini na planu evropskih i evroatlanskih integracija kroz uspostavljanje standarda u raznim oblastima. ECDL predstavlja doprinos uspostavljanju informatičkih standarda.

Policijska akademija se sa problemom nestandarnog informatičkog znanja srela pri prijemu prve generacije polaznika. Kandidati su trebali da poseduju informatička znanja i svi su doneli neki dokaz za to: ili da su predmet učili u srednjoj školi ili završen neki kurs. Tokom predavanja je utvrđeno da su nivoi njihovih znanja veoma različiti i da bi standardni sertifikat značajno olakšao dalji rad i omogućio bolje rezultate.

Leave a Reply