IT

Otvoren FIT Konsultacioni centa u Nišu

Pre dve godine Fаkultеt infоrmаciоnih tеhnоlоgiја u Bеоgrаdu (FIT) prvi je u Srbiji dobio rešenje Ministarstva prosvete i sporta Srbije koje ravnopravno uključuje i nastavu preko Interneta. Tada je to bio prvi fakultet koji nudi ovaj vid studija, a danas je još uvek jedini koji pokriva ravnopravno sve programe studija i to na svim godinama ( Informacione tehnologije, Menadžment IT sistema, Operacioni menadžment, Marketing i Grafički dizajn).

To znači da studenti na daljinu slušaju potpuno ista predavanja i studiraju pod identičnim uslovima kao studenti na tradicionalnoj nastavi. Novi Zakon o visokom obrazovanju izjednačio je ove studije i po stečenoj diplomi i stečenom zvanju. Pa zašto onda kod nas ide tako sporo, kad je ovaj način studija upravo prilagođen studentima koji nemaju dovoljno sredstava da žive u Beogradu i plaćaju studije? Da li je Internet i dalje nedostupan u mnogim krajevima naše zemlje? Verujemo da je ipak reč o neinformisanosti i predrasudama.

Zato su na FIT-u odlučili da u Nišu, centru južne Srbije, otvore Konsultacioni centar, koji je danas počeo sa radom u ulici Orlovića Pavla broj 2. To će biti mesto gde će moći da se dobiju iz prve ruke informacije o studijskim programima, ali i da se pogleda kako nastava preko Interneta zaista i funkcioniše. Studenti koji nemaju dobru Internet vezu od kuće moći će u ovom centru da prate časove i dobiju adekvatnu pomoć. FIT studenati iz Niša koji već studiraju na FIT-u ovde će imati i svoje mesto za okupljanje i druženje.
„ Studije na daljinu predstavljaju demokratizaciju i decentralizaciju studiranja, jer je manje važno gde je sedište fakulteta. Studije preko Interneta prilagođene su zaposlenim studentima i svima onima koji nisu u mogućnosti da žive u Beogradu, a u svom gradu nemaju studijski program koji im odgovara.“ Rekao je prof. dr Dragan Domazet, dekan Fakulteta informacionih tehnologija. „Komunikacija sa profesorima je intenzivna i direktna. Svi koriste veb kamere, a forum je mesto gde profesori i studenti diskutuju o nastavnim temama. Individualni rad je za nas imperativ i kada su stdenti na daljinu u pitanju“.

Konsultacioni centar za studije preko Interneta nalazi se u ulici Orlovića Pavla 2, u Nišu, a radno vreme je od 10 do 18 časova.

Kontakt: (018) 205 222, (011) 32 87 540, (064) 270 43 09, [email protected]

One thought on “Otvoren FIT Konsultacioni centa u Nišu

  1. Miloš Ranđelović

    Lepo, nadam se da će ovo pomoći da se ljudi informišu o mogućnostima studija na daljinu; pošto sam i ja student FITa preko eLearninga i takav način studiranja mi prilično odgovara.

Leave a Reply