IT

Otvoren informatički kabinet za slepe i slabovide u Medicinskoj školi

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić danas je povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba (Dana belog štapa) otvorio informatički kabinet za slepe i slabovide osobe u Medicinskoj školi u Beogradu.

Ljajić je tom prilikom naveo da približno 70 odsto osoba sa invaliditetom živi ispod granice siromaštva i dodao da je samo 13 odsto njih zaposleno.

On je istakao da je obeležavanje ovog međunarodnog dana prilika da se ukaže na njihove probleme u svakodnevnom životu.

Cilj države je poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, naglasio je ministar i ukazao na to da je novi Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom doneo pozitivne pomake.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 12.000 osoba oštećenog vida, koje deluju u 44 organizacije i udruženja, a resorno ministarstvo godišnje izdvaja više od 11 miliona dinara za redovne aktivnosti, kao i dodatna sredstva za njihove različite projekte.

Direktor Medicinske škole Nada Trifković rekla je da će informatički kabinet biti dostupan svim slepim osobama koje žele da se obuče za rad na računaru, a ne samo slabovidim đacima te ustanove, kojih je približno 50, što na redovnom obrazovanju, što na programima prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Opremanje kabineta, čija je vrednost 1,1 milion dinara, pomogli su Ministarstvo rada i socijalne politike i opština Savski venac.

Leave a Reply