IT

Otvoren Pakom IT centar u Nišu

IT sektor u Srbiji je od nedavno postao bogatiji za jedan impozantan informatički objekat – Pakom informatički centar.

Zvanično otvaranje jednog od najsavremenijih IT centara priređeno je početkom decembra u prostorijama novog Pakomovog objekta u Nišu, koji se nalazi u blizini aerodroma „Konstantin Veliki“, u niškoj industrijskoj zoni „Sever“.

Nakon uvodne reči Predsednika Pakom grupe Srđana Pavlovića i Generalnog Direktora Dejan Pavlovića, brojnim visokim gostima, partnerima, klijentima i medijima obratio se Potpresednik Vlade Srbije i Ministar ekonomije Mlađan Dinkić: „Oni koji stoje u mestu i koji ništa ne rade, ne mogu da vode Srbiju. Srbiju mogu da vode samo oni koji vide napred, koji vide od drugih i koji su hrabri da povuku i u najtežim situacijama dalekovide poteze“. Istakao značaj otvaranja ovog centra, koji daje važan doprinos ispunjavanju evropskih standarda u Srbiji. Najavio je da će se u narednom periodu i njegovo Ministarstvo značajno uključiti u pomoć mladima u sticanju savremenih znanja iz informacionih tehnologija. Zatim su pristni gosti obišli čitav prostor novog informatičkog centra.

Strategiju razvoja novih informatičkih centara Pakom je otpočeo u 2008. godini. Najpre je realizovan centar u Nišu, a još grandiozniji projekat u Beogradu još uvek je u fazi realizacije. Novootvoreni IT centar obuhvata sve segmente poslovanja Pakom Grupe – distributivni centar (PDC – Pakom Distribution Center), proizvodnju i montažu računara, servisni centar (Pakom Computers), komunikacioni i hosting centar (Pakom Internet), a na ovom prostoru naći će se i razvojni centar za nova softverska rešenja (Pakom Solution Center), centar za edukaciju kadrova i drugi. Sve to smešteno je na ogromnom prostoru korisne površine od 5.000 kvadratnih metara.

Otvaranjem najveće privatne investicije u IT sektoru Srbije, pa i šireg regiona u ovom delu Evrope, Pakom Grupa je potvrdila svoju vodeću poziciju u informatičkoj tehnologiji na ovim prostorima. U realizaciju ovog ambicioznog projekta Pakom Grupa je investirala preko 3,5 miliona evra.

Projekat je podržao i grad Niš, dajući Pakom Grupi u zakup gradsko građevinsko zemljište pod vrlo povoljnim uslovima. Svoj doprinos dala je i Agencija za strana ulaganja – SIEPA (Serbia Investment and Export Promotion Agency). Zahvaljujući njenoj subvenciji od 125.000 evra, Pakom informatički centar će moći da zaposli novih 25 mladih IT stručnjaka.

Leave a Reply