Hardware · IT

Otvorena prva fabrika za reciklažu elektronske opreme

U Beogradu je otvorena prva fabrika za reciklažu elektronske i električne opreme na Balkanu. Zahvaljujući tom postrojenju, koje je rezultat saradnje instituta Mihajlo Pupin i kompanije SET, sa ulica će, procenjuje se, nestati kabasto đubre, a cene robe napravljene od recikliraniih materijala biće i za dve trećine niže.

Kapacitet novog postrojenja je prerada blizu dve tone e-otpada za sat vremena. Pitanje je, međutim, koliko će ono biti uposleno, imajući u vidu dosadašnju praksu u Srbiji.

U Srbiji se reciklira između 10 i 12 odsto otpadnog materijala, dok je taj procenat u zemljama Evropske unije daleko veći i iznosi oko 60 odsto.Kada je reč o reciklaži neupotrebljivih elektronskih i električnih uređaja situacija u Srbiji je još gora, jer mi recikliramo svega dva do tri odsto takve vrste otpadnog materijala”, rekao je potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Božidar Đelić i ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin pozvali su građane da češće recikliraju, uz napomenu da je to i veliki izvor zarade, o čemu svedoči podatak da industrija reciklaže u svetu ima godišnji promet od 160 milijardi dolara.

One thought on “Otvorena prva fabrika za reciklažu elektronske opreme

  1. Zoran Žutić

    Molim Vas kako se može doći do kontakt adrese kompanije SET kako bih pokušao realizovati prodaju rashodovane elektronske opreme.

Leave a Reply