Otvaranje Digitalne ucionice
IT

Otvorena prva Samsungova “Digitalna učionica” u Beogradu

Kompanija Samsung Electronics, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, otvorila je prvu „Digitalnu učionicu“ sa ciljem da se unapredi tehnološka osnova, znanje, veštine i spremnost nastavnog osoblja i učenika da primenjuju informaciono komunikacione tehnologije u svakodnevnoj nastavi.

 

Otvaranje Digitalne ucionice

Otvaranje Digitalne ucionice

„U Samsungu tehnologiju ne vidimo samo kao proizvode već kao jedan od načina na unapredimo živote ljudi. Kao lideri na polju novih tehnologija želimo da svoje iskustvo i ekspertizu primenimo na unapređenje obrazovanja u Srbiji. Kompanija je spremna da u partnerstvu sa Ministarstvom, kontinuirano podrži obuku učenika kao i nastavnog osoblja, i doprinese boljoj tehnološkoj opremljenosti obrazovnih institucija, po usvojenim nastavno naučnim programima. Naš cilj je da mladima širom Srbije budu dostupni najsavremeniji trendovi u obrazovanju koji će im kasnije pomoći u pronalaženju željenih zaposlenja“ – izjavio je Saša Marjanović, direktor marketinga Samsung Electronics za Adriatik regiju.

 

Samsung ima dugoročnu viziju za budućnost obrazovanja. “Digitalne učionice” samo su početak razvoja edukacije u Srbiji. Kako bi škole bile spremne za sve izazove 21. veka one učenicima moraju da ponude drugačije iskustvo koje će se prilagođavati njihovim potrebama i biti personalizovano.

Sa popularizacijom mobilnih uređaja kao što si tablet računari, širom upotrebom mobilnih aplikacija i drugih digitalnih sadržaja, učenici očekuju napredne tehnologije u učionicama i više interakcije tokom učenja. Digitalna učionica omogućava brzu razmenu sadržaja, odnosno deljenje sadržaja na ekranu uređaja predavača na uređajima učenika. To daje veću kontrolu nastavnicima, povećava angažovanje i obezbeđuje efikasniji prenos gradiva učenicima.

 

„Digitalna učionica“ na FON-u opremljena je sa 30 Samsung Galaxy Note 10.1 uređaja, pametnom Samsung elektronskom tablom i serverom kao i odgovarajućim Samsungovim softverom za učenje. Takođe, kao jedan od partnera na projektu, kompanija Telenor obezbedila je internet konekciju u učionici.

 

„Suština ovog rešenja je bolja interakcija izmedju predavača i studenata, zasnovana na razmeni i korišćenju nastavnog materijala isključivo u elektronskom obliku, zatim upotrebi tablet računara kao osnovnog sredstva za budući rad u poslovnom okruženju, kao i mogućnosti integracije drugih android aplikacija u sam nastavni proces“ – istakla je prof. dr Slađana Barjaktarović Rakočević, prodekan za međunarodnu saradnju na Fakultetu organizacionih nauka.

 

Kompanija Samsung Electronics je aktivna u sektoru obrazovanja u Srbiji dugi niz godina. U Nišu je 2010. godine na Višoj tehničkoj školi otvorena „Samsung laboratoriju“ u kojoj se studenti uče kako da programiraju aplikacije za telefone, tablet računare i pametne televizore. Više od 80% tih učenika dobija posao odmah nakon studija, dok neki dobijaju ponude još za vreme studija.

One thought on “Otvorena prva Samsungova “Digitalna učionica” u Beogradu

 1. Vladimir Stanković

  Poštovani,
  raduje me da postoje kompanije ovoga tipa i da deluju u svom okruženju ovako kao što to radi Samsung.
  Digitalna učionica je izuzetno potrebna obrazovnim institucijama to dobro znam jer sam master profesor informatike i radim u OŠ”Bora Stanković” u Bogojevcu kraj Leskovca.
  Izvodim nastavu informatike i matematike uz pomoć jednog projektora i jednog laptopa, jedva sam i to sačuvao za učenike.
  Imali smo mi digitalni kabinet koji smo dobili preko ministarstva sa 20 mesta ali je to pre dve godine pokradeno.Milicija se potrudila da nađe dva ekrana a pravosuđe da oslobodi optužbe onog kod koga je to pronađeno.
  U borbi za nove tehnologije i obrazovanje mladih generacija u tom pravcu nailazim na nezamislive prepreke čak i od mojih kolega.Jedini koji me podržavaju su učenici željni znanja.
  Ovom prilikom bih zamolio sve one koji mogu makar i starim kompjuterima da pomognu mojim učenicima kako bi se bolje obrazovali.

Leave a Reply