E-servisi · IT · Telekomunikacije

Otvorene ponude za privatizacionog savetnika za “Telekom Srbija”

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Nebojša Ćirić saopštio je juče da je Komisija za javnu nabavku odabrala dve konsultantske kuće za dalje nadmetanje u izboru za privatizacionog savetnika za “Telekom Srbija”.

Ćirić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, gde je održano javno otvaranje ponuda kvalifikovanih ponuđača u postupku javne nabavke za pružanje konsultantskih usluga u vezi sa pripremom i realizacijom primarne i sekundarne ponude akcija “Telekoma”, istakao da su odabrani investiciona kuća “Morgan Stenli” i konzorcijum koji čine “J.P. Morgan sikjuriti” i “Erste banka”.

Pomenuti konzorcijum u ponudi za savetnika za pripremu inicijalne javne ponude akcija “Telekoma” tražio je naknadu od 1,19 odsto ukupne vrednosti transakcije, a “Morgan Stenli” 1,35 odsto, precizirao je Ćirić.

On je ukazao na to da su oba ponuđača prihvatila uslov iz tenderske dokumentacije da njihova fiksna naknada za taj posao bude 250.000 evra, i dodao da očekuje da će naredne sedmice biti rangirane ove dve ponude, koje su prešle prag od 75 bodova.

Prema njegovim rečima, na rangiranje će pored finansijske ponude uticati i tehnička ponuda, u kojoj su navedena dosadašnja iskustva ponuđača u realizaciji IPO.

Izabrani privatizacioni savetnik trebalo bi, kako je naveo, da do kraja godine predloži strategiju delimične privatizacije “Telekoma”, koja će se obaviti inicijalnom javnom ponudom akcija tog preduzeća na berzi.

Ćirić je ocenio da bi berzanska trgovina akcijama “Telekoma” mogla da počne u drugom kvartalu naredne godine, pri čemu bi se te akcije prodavale na Beogradskoj i Londonskoj berzi, a predviđeno je da država zadrži većinski paket akcija tog preduzeća.

Inicijalna javna ponuda akcija “Telekoma” je prva takve vrste u Srbiji, podsetio je državni sekretar i ukazao na to da je sledeće javno preduzeće za koje će biti izabran privatizacioni savetnik “Galenika”, a kasnije i Aerodrom “Nikola Tesla” i “Elektroprivreda Srbije”.

Kompanija “Telekom Srbija” je u prvoj polovini ove godine ostvarila profit od 8,1 milijardu dinara, što je dva odsto manje nego u istom periodu 2007. godine. Prošlu godinu je ova kompanija završila sa 75 milijardi dinara prihoda i 11,5 milijardi dinara profita, što je za 22,6 odsto manje nego u 2006. godini.

Država Srbija je preko Javnog preduzeća “PTT Srbije” vlasnik 80 odsto akcija “Telekoma”, dok je grčka kompanija OTE vlasnik preostalih 20 odsto.

Predsednik Komisije za javnu nabavku je Nebojša Ćirić, dok su članovi savetnici u Kabinetu predsednika Vlade Tatjana Isaković i Milorad Bjelopetrović, direktor Sektora za računovodstvo “Telekom Srbija” Jasna Stojanović i izvršni direktor Agencije za privatizaciju Zora Ilić.

Leave a Reply