IT

Pad domaćeg IT tržišta za 24%

Srpska informatička industrija je u prvom tromesečju 2009. godine zabeležila pad od 24 odsto, izjavio je danas analitičar za informacione tehnologije Milovan Matijević.

On je na skupu u Privrednoj komori Srbije kazao da je u 2008. godini informatičko tržzište Srbije poraslo za 18,5 odsto, na 545 miliona evra, ali da je već u poslednjem tromesečju te godine počeo pad.

Direktor informatičke firme Komtrejd (Comtrade) Veselin Jevrosimović rekao je da je struktura informatičkog tržišta u Srbiji nepovoljna, jer oko 65 odsto vrednosti čini hardver, odnosno oprema, dok 12 odsto tržišta čini softver, a usluge 21 odsto. U evropskoj uniji je udeo softvera i usluga veći, kazao je on. Prema Jevrosimovićevim rečima u Srbiji se u informatiku ulaže 72 evra po stanovniku, što je manje nego u susednim zemljama, a informatička pismenost u Srbiji je velika. U Evropskoj uniji se, kako je naveo, u informatiku ulaže 800 evra po stanovniku.

Na skupu u PKS ocenjeno je da je razvoj informatičke industrije potreban za privredni razvoj zemlje i za uštede u državi i preduzećima. Jevrosimović je kazao da će priprema sednica Vlade Srbije elektronskim putem, bez štampanih dokumenata, omogućiti godišnju uštedu od 100 miliona evra. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Privredna komora Srbije, Komtrejd i Majkrosoft od danas malim i srednjim preduzećima članovima PKS nude popust do 25 odsto na kompjutere i softver da bi im pomogli u borbi protiv krize, a obezbeđeni su i povoljni krediti u saradnji sa bankom Sosijete ženeral (Societe Generale).

Jevrosimović je ocenio da bi država trebalo da podstiče nabavku informatičke opreme u Srbiji i kao primer je naveo Makedoniju koja je ove godine raspisala tender za nabavku 75.000 računara za škole uprkos krizi. Generalni direktor Majkrosofta u Srbiji Vladan Živanović kazao je da je za razvoj informatičke industrije u Srbiji potrebna odlučnija borba protiv piraterije.

Kako je rekao, stopa piraterije u Srbiji opada godišnje za dva procenta, zbog čega Srbija pada na listi stope legalnog softvera. U Srbiji je samo 25 odsto softvera legalno, zbog čega su softverske kompanije na gubitku, a deo njih i ne prodaje svoje programe direktno u Srbiji, kazao je Živanović.

Leave a Reply