IT

Pad IT potrošnje u Hrvatskoj u 2009. godini

Izdaci za hardver, softvera i IT usluga u Hrvatskoj opali su u 2009. u odnosu na prethodnu godinu za 169 posto, na 1.11 milijarde USD. Kumulativni je to rezultat upravo objavljenog godišnjeg izveštaja analitičke kuće IDC Adriatics o kretanjima na hrvatskom informatičkom tržištu.

Pritom su isporuke IT usluga (-7.2 posto), odnosno softvera (-7.5 posto) zabeležile pad niži od proseka ukupnog informatičkog tržišta u prošloj godini, dok je prodaja hardvera zabeležila znatno veći pad od proseka (-25,3). IT usluge povećale su tako svoj udeo u ukupnom IT tržištu na 35.4 posto, softver je zauzeo 16.3 posto, dok je udeo hardvera blago pao na 48.3 posto u 2009.

“Ekonomska kriza, koja se prelila na domaće informatičko tržište u četvrtom kvartalu 2008. godine i tokom prošle godine snažno je uticala na pad potražnje u svim potrošačkim segmentima sa izraženim naglaskom na javni sektor, domaćinstva i najveći deo korporativnog sektora dok je IT potrošnja bankarskih institucija i telekomunikacijske industrije u 2009. godini iskazala umereniji pad”, ističe Boris Žitnik, direktor analitičke kuće IDC Adriatics.

Gledano po tehnologiji, IT usluge predstavljale su najsnažniji segment i u 2009. godini, dosegnuvši približno 394 miliona USD. Na drugom mestu nalazi se PC tržište sa 186 miliona USD te tržište softvera, čija vrednost iznosila 181 milion USD u prošloj godini.

Leave a Reply