IT

Pad IT tržišta u Srbiji u 2010. godini na 696 miliona dolara

Srpsko tržište informacionih tehnologija opalo je dodatnih 2.0% u 2010. godini u odnosu na potražnju u 2009. godini. Ukupna vrednost IT tržišta u 2010. iznosila je 696,83 miliona dolara. Mereno u lokalnoj valuti, tržište je poraslo 12,7% u odnosu na prethodnu godinu, odražavajući jačanje dolara prema dinaru. Međutim, kada se uzme u obzir visoka inflacija potrošačkih cena (10,3%), gledano iz te perspektive IT tržište je zapravo ostalo nepromenjeno, mereno u lokalnoj valuti.

Oporavak od ekonomske krize je pokrenut, međutim još uvek nismo prešli u sigurnu zonu. Postoje još uvek mnoga kolebanja koja treba dovesti u red. Nakon pada u 2009.godini, BDP je u 2010.godini zabeležio rast. Neto izvoz i investicije su bili glavni izvori rasta BDP-a. Ukupna domaća potrošnja se skromno smanjila i napravila negativni doprinos rastu brutu domaćeg proizvoda.

Opasnost je da će kriza imati dugotrajniji uticaj na budući rast, u smislu postojećih negativnih faktora koji će ograničavati dugoročnu ekonomsku ekspanziju, kao što su institucionalni problemi, pogoršanje demografske perspektive i slabi izgledi za inovacije.

Najveći pad potražnje IT tržišta zabelažilo je domaćinstvo, zatim telekom i realni sektor. IT nabavke u finansijskom sektoru su ostale iste u odnosu na 2009.godinu.

Iako je smanjenje IT tržišta usporeno u odnosu na 2009.godinu, Srbija još uvijek nije dosegla tačku potpunog oporavka. Distributeri hardvera i dalje nose veći deo tereta ekonomske krize. Trend otpuštanja zaposlenih nastavio se od prethodne godine, a nezaposlenost je dostigla svoj istorijski maksimum prema nacionalnoj službi za zapošljavanje. Pritisci od strane konkurencije na IT tržištu uticali su na dalje smanjenje cena. Sve ove činjenice uticaće na preoblikovanje IT tržišta u Srbiji i usmeriće ponuđače da se većoj meri okrenu ka pružanju IT usluga, ” kaže Atila Madai, Country Manager, IDC Adriatics Srbija.

Kao rezultat blagog oporavka od ekonomske krize imamo da se IT potražnja ponašala drugačije od tehnologije do tehnologije. Potražnja za hardverom manja je za 3,7% u odnosu na 2009. godinu. IT usluge i softver su porasli za 1,7% i 2,2%, respektivno. Najveći pad zabeležila je potražnja za x86 serverima (27,1%), dok je potražnja za personalnim računarima zabeležila pad od 4,4%.

IT oprema činila je 68,9% od ukupne vrednosti IT tržišta u Srbiji 2010.godine, IT usluge su činile 17,7% udela, a softver 13,4% udela.

“U potrazi za smanjenjem troškova, kompanije će smanjiti ulaganja u novu hardversku opremu i tražiti bolja rešenja. To će preoblikovati trenutnu IT scenu u Srbiji i preusmeriti je ka outsourcing-u, konvergentnoj infrastrukturi, softveru kao usluzi (SaaS) i cloud computing-u. Upravo tako će kompanije stvoriti mogućnost da uštede, s obzirom na to da su budžeti u vreme oporavka i prevazilaženja ekonomske krize prilično ograničeni. ” – kaže g. Madai.

Kako bi ispratili trend, vendori moraju da se prilagode, restruktuišu svoju ponudu, pridajući veći značaj pružanju IT usluga i rešenja . Na dalji razvoj IT tržišta Srbije uticaće ulaganja u integraciju institutcija i preduzeća javnog sektora, kao i zdravstvenih institucija koje će objediniti svoje sisteme.” – istakao je g. Madai.

IDC očekuje da će se IT potrošnja u Srbiji u narednih pet godina povećati po prosečnoj stopi rasta (CAGR) od 5,5% i da će 2015. godine dosegnuti vrednost od 911 miliona dolara.

Detaljnije analize Srpskog tržišta mogu se pročitati u studiji Serbia IT Market 2011-2015 Forecast i 2010 Vendor Shares (IDC #ESQ03T) koji predstavlja IT tržište u Srbiji, daje prognozu ukupnih IT troškova po tehnologijama sve do 2015.godine. Studija sadrži podatke vezane za veličinu tržišta, dobavljače tržišnih udela, kao i prognoze rasta hardverskih i softverskih paketa.

Leave a Reply