IT

Pad prodaje personalnih računara u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji

Na tržištima personalnih računara  u tri zemlje u regiji: Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u četvrtom tromesečju 2009. plasirano je ukupno 255 hiljada PC-ja ili približno 20 posto manje nego u istom kvartalu 2008. Prema preliminarnim podacima, zbir ukupnih isporuka u te tri zemlje u celoj 2009. godini iznosio je nešto manje od 800 hiljada PC-a. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara u te tri zemlje koje je sprovela analitička kompanija IDC Adriatics.

Hrvatska

U Hrvatskoj je u četvrtom kvartalu 2009. isporučeno 82.799 personalnih računara, ili 22 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju rezultati kvartalnog istraživanja firme IDC Adriatics. Gledajući čitavu 2009. godinu, isporuka personalnih računara smanjena je za 25 posto u odnosu na 2008. godinu, na nešto više od 256 hiljada isporučenih jedinica.
Kriza je i u posljednjem kvartalu najviše pogodila segmente desktop računara i x86 servera, u kojima se najviše osetio nedostatak većih projekata u državnom i korporativnom sektoru. Zbog pojačanog interesa i to posebno za cenovno povoljnije prenosnike u sezoni prazničnih kupovina, segment prenosnih računara zabeležio je tek blagi pad, te tako povećao svoj udeo u celokupnom PC tržištu.

HP je u četvrtom kvartalu učvrstio svoje vodeće mesto po broju isporučenih personalnih računara na hrvatskom tržištu. Na drugoj poziciji je Acer, dok je treće mesto pripalo Lenovu.

Slovenija

U Sloveniji, uticaj krize osetio se i u četvrtom kvartalu, padom tržišta od 13 posto, gde je IDC zabeležio isporuku 69.661 personalnih računara. U čitavoj 2009. godini u Sloveniji je isporučeno nešto više od 191 hiljade personalnih računara, odnosno 15 posto manje nego  u prethodnoj godini.

Na slovenačkom tržištu su segment x86 servera i desktop računara zabeležili dvocifreni pad, odražavajući izostanak većih projekata u javnom sektoru i ekonomiji. Zbog cenovno atraktivnih ponuda u potrošačkom segmentu, kvalitetne ponude telekomunikacijskih operatera i nekolicine projekata u privrednom segmentu, prodaja prenosnih računara iskazala je najmani pad na tržištu.

Vodeće mesto po broju isporuka PC-a u poslednjem tromesečju 2009. pripalo je HP-u, drugo mesto zauzeo je Acer, dok je Lenovo sa drugog pao na treću poziciju.

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u četvrtom tromesečju 2009. godine zabeležio isporuku 102.543 računara, uz pad prodaje personalnih računara od 22 posto u odnosu na isti kvartal 2008. godine. U Srbiji je u čitavoj 2009. godini isporučeno oko 332 hijade PC-ja, odnosno 20 posto manje nego u prethodnoj godini.

Prenosni računari su zabeležili najmanji pad prodaje u odnosu na četvrti kvartal 2008. godine, dok je tržište desktop računara i x86 servera iskazalo značajan pad. Porast prodaje netbook računara dodatno podstaknut i 3G paketom sa uključenim netbook računarom dovodi do porasta udela ukupnog notebook segmenta na PC tržištu.

HP je četvrtom kvartalu 2009. na vodećem položaju po broju isporučenih PC-a, na drugom mestu nalazi se ComTrade, dok je na treću poziciju zasela Toshiba.

Leave a Reply