Hardware · IT

Pad prodaje personalnih računara zasad samo u Hrvatskoj

Tržišta personalnih računara u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji u četvrtom kvartalu 2008. godine

Na tržištima personalnih računara u tri zemlje u regiji: Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, u četvrtom tromesečju 2008. prodano je ukupno 316.892 personalnih računara ili 11 posto više nego li u istom kvartalu 2007. Prema preliminarnim podacima, zbir ukupnih isporuka u te tri zemlje u celoj 2008. godini iznosio je nešto manje od jednog miliona PC-a. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara u ove tri zemlje koje je sprovela analitička kuća IDC Adriatics.

Najveći rast broja isporučenih PC-a u četvrtom kvartalu 2008. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabeležen je u Srbiji, za 21 posto. Na tom tržištu je ujedno prodat i najveći broj računara od tri posmatrane zemlje. U isto vreme, u Sloveniji prodaja računara porasla je za 12 posto, dok je tržište u Hrvatskoj stagniralo, pokazujući minimalan rast od 0.2 posto. U sve tri zemlje najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prenosnih računara (notebooks), čiji je rast bio znatno veći od povećanja obima ukupnog tržišta.

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u četvrtom tromesečju prošle godine zabeležio isporuku od ukupno 130.735 personalnih računara ili čak 20.6 posto više nego u istom kvartalu prethodne godine. Na ovom tržištu, najveći rast po prvi put zabeležen je u plasmanu servera, od čak 139 posto, a prodano ih je ukupno 2.011. Ipak, najveću prodaju pokazali su desktop računari sa 78.257 komada i rastom od 16.2 posto. U istom periodu je prodato 50.467 prenosnih računara, uz rast od 25.6 posto u odnosu na četvrti kvartal 2007.

Desktop računari čine 60 posto ukupnog PC tržišta Srbije, prenosni računari 39 posto, a x86 serveri preostalih 1 posto tržišta.

Snažan rast prodaje računara u Srbiji odražava znatno manju zasićenost tržišta u odnosu na Hrvatsku i posebno Sloveniju i rezultat je sve veće uloge velikih trgovačkih lanaca poput Maksija, Metroa i Tempa kao distributivnog kanala prodaje. Isporuka prenosnih računara prikazala je snažan rast na godišnjoj bazi, kao rezultat sve pristupačnijih cena i dobrih performansi. Na povećanje prodaje u ovom kvartalu uticale su i banke koje su pružile mogućnost odloženog plaćanja.

HP je na vodećem mestu po broju isporuka PC-a, kao i na tržištima Hrvatske i Slovenije, na drugom mestu nalazi se ComTrade, dok je na treće mesto zauzeo Fujitsu Siemens.

Hrvatska

U Hrvatskoj je u četvrtom tromesečju 2008. isporučeno 106.552 personalnih računara, odražavajući stagnaciju prodaje (rast od minimalnih 0.2 posto u poređenju sa istim razdobljem 2007. godine). Pošto su u ovom periodu cene računara znatno opale, po prvi put nakon niza godina, u četvrtom kvartalu prošle godine je vrednost isporuka personalnih računara na godišnjem nivou bitno smanjena. Na to upućuju i sekvencijalni kvartalni podaci. Dok je prethodnih godina prodaja PC-a u četvrtom kvartalu bila oko 50% veća nego u trećem, prošle godine u četvrtom tromesečju je prodato samo 22% više računara nego u prethodnom. Očigledno, usporavanje privrede i problemi već su snažno pogodili hrvatsko PC tržište. Gledano prema obliku računara, porasle su jedino isporuke prenosnih računara, sa sve većim udelom cenovno atraktivnih, ultra-lakih, mini personalnih računara (netbooks). Isporučena su 57.495 prenosnih računara uz povećanje od 15.9 posto. Tržište x86 servera poraslo je 3.9 posto, uz ukupnu isporuku 2.549 jedinica. Isporuke desktop računara pale su za 14.3 posto na 46.409 jedinica.

Gledano po udelu na tržištu prema tipu računara, najveći deo tržišta u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu 2008. godine pripada prenosnim računarima, čiji udeo u ukupnim isporukama iznosio 54 posto, dok se udeo desktop računara smanjio na oko 44 posto tržišta, odražavajući tranziciju od desktopa ka prenosnim računarima. Tržišni udeo x86 servera iznosio je 2.5 posto.

Vodeći isporučitelj računara na hrvatskom tržištu u četvrtom kvartalu bio je HP, drugu poziciju zauzela je M San Grupa sa svojim MSG brendom, dok se na trećem mestu nalazi Toshiba.

Slovenija

U Sloveniji, u četvrtom kvartalu prošle godine, IDC je registrovao isporuku od ukupno 79.605 personalnih računara ili 11,5 posto više nego u istom periodu 2007. To povećanje je zasnovano na snažnom rastu prodaje prenosnih računara od 29,6 posto, pri čemu su najveći rast zabeležili mini prenosni računari, koji su postali hit za mlade menadžere i poslovne sastanke uopšteno. Segment servera pao je za 8,5 posto, dok su desktop računari pokazali pad od 8,7 posto. Tako je isporučeno 48.782 prenosnih računara, 28.682 desktop računara i 2.141 servera. Financijska kriza zasad još nije ostavila većih posledica na slovenačkom PC tržištu, osim na tržištu x86 servera, gde je prisutan pad zbog odlaganja ili poništenja većih projekata. Međutim, usporavanje PC tržišta očekuje se u drugoj polovini 2009. godine.

Primat na slovenačkom PC tržištu u četvrtom kvartalu 2008 imala su prenosni računari sa udelom od 61 posto ukupnih isporuka u zemlji. Tržišni udeo desktop računara bio je 36 posto, dok preostali deo čini isporuka x86 servera.

Vodeća mesta u četvrtom tromesječju 2008. po ostvarenim rezultatima pripala su globalnim vendorima, pa je tako na prvo mesto zauzeo HP, drugo mesto zauzeo je Dell, dok je treći Lenovo.

Leave a Reply