IT

Pad vrednosti srpskog IT tržišta 3,9 odsto u 2009.

Information Technology - Calendar Images to Promote Vocational CoursesVrednost tržišta informacionih tehnlogija  u Srbiji u 2009. godini zabeležiće pad od 3,9 odsto, na 524 miliona evra zbog svetske ekonomske krize

On je na Majkrosoftovom Danu inovacija u Beogradu kazao da je u prva četiri meseca ove godine zabeležen pad vrednosti IT tržišta u Srbiji od oko 24 odsto, ali da se očekuje usporavanje pada, a zatim i rast u poslednjem tromesečju ove godine. Matijević, koji je IT analitičar u kompaniji Mineko (Mineco), kazao je da je u prošloj godini zabeležen rast srpskog IT tržzišta od 18,8 odsto, na 545 miliona evra.

U 2008. godini, naglasio je on, u Srbiji je poslovalo 1.544 preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama. Matijević je naveo i da su ta preduzeća zapošljavala oko 12.000 ljudi, ostvarila ukupan prihod od oko 1,1 milijardu evra i dobit od 80 miliona evra. Generalni direktor Majkrosofta (Microsoft) u Srbiji Vladan Živanović kazao je da ta kompanija u ovoj godini neće zabeležiti pad ukupnog obima prometa iako je sektor informacionih tehnologija pogođen krizom. Prema njegovim rečima, od osnivanja kancelarije Majkrosofta u Srbiji prosečan rast ukupnog prometa bio je oko 40 odsto godišnje.

Informatičko tržište u Srbiji raste brže od ostalih grana privrede i to je dobar pokazatelj da je potrebno okrenuti se ulaganjima u IT sektor na kvalitetan način, ocenio je Živanović. Direktor Majrkosoftovog razvojnog centra u Srbiji Bodin Drešević kazao je da 40 inženjera u tom centru radi na razvoju programa koji su integrisani u nove Majkrosoftove proizvode kao što su operativni sistem “vindous sedam” (Windows), “ofis 2010” (Office) i Es-Ku-El (SQL).

“Majkrosoft godišnje ulaže oko šest milijardi dolara u razvoj i inovacije, a deo tog novca namenjen je i centru u Srbiji”, naveo je on dodajući da ne može da kaže koliki je budžet razvojnog centra, ali da je oko 10 puta veći nego 2005. godine, kada je osnovan. Kompanija Majkrosoft prvi put je ove godine organizovala Dan inovacija u Srbiji.

Leave a Reply