IT

Panda Security upozorava na “ransomware”

Poznata španska kompanija  Panda Security tvrdi da je uočila novu vrstu tzv. “ucenjivačkog” malvera (ransomware). Malver se obično širi preko spam e-mail poruka ili P2P mreža. Jednom kad se inficira, računar se resetuje, a nakon samoinstalacije iskoči prozor sa upozorenjem na nemačkom jeziku koji korisniku napominje da je njegova kopija Microsoft Windows operativnog sistema ilegalna.

Zauzvrat od njega traži uplatu od 100 evra za pravovaljanost licence. Ono što ovaj malver čini nezgodnim po korisnika, jeste što ne pokazuje eventualni upozoravajući period do isteka licence u odnosu na Windows WGA (Windows Genuine Advantage) softver. Stručnjak iz kompanije Luis Corrons ističe, da će korisnik koji nasedne na scam prevaru biti preusmeren na web sajt gde se uzimaju traženi detalji za plaćanje te da će u roku 24 sata dobiti aktivacijski kod.

Dalje, naglašava da pogođeni korisnici koje žele da izbegnu plaćanje ucenjivačima, jednostavno unesu kod koji je objavljen na web stranici izvorne novosti. Unosom koda računar će biti resetovan, a potom i uklonjen registarski ključ koji je kreirao malver (Ransom.AN) kao i sama malver datoteka.

Leave a Reply