IT

Partnerski skup Microsofta u Denveru

Microsoft je od 10. do 12. jula okupio u Denveru predstavnike partnerskih firmi iz svih delova sveta, kako bi im predstavio planove za narednu godinu. Pošto se kompletno poslovanje Microsofta u lokalnim okvirima oslanja na razgranatu partnersku mrežu, ovakav način direktne komunikacije i saradnje od presudnog je značaja za uspešno poslovanje kompanije. Kolorado centar, smešten u samom jezgru Denvera, ugostio je više od 7.300 gostiju iz svih delova sveta, predstavnika Majkrosoftovih partnera i zaposlenih u ovom softverskom gigantu. Najviši zvaničnici Majkrosofta iskoristili su ovu priliku da partnerima prezentiraju viziju daljeg razvoja kompanije i njenih glavnih proizvoda, kao i izmene u načinu poslovanja koje će im omogućiti da korisnicima isporučuju rešenja koja više odgovaraju njihovim potrebama. Ako se ima u vidu da je i u Srbiji, Microsoft ključni pokretač razvoja domaće IT industrije, onda je jasno da planovi ovog giganta umnogome definišu i pravce razvoja IT tržišta u Srbiji.

Čelnici Majkrosofta, Stiv Balmer i Kevin Tarner, su se u svojim uvodnim predavanjima fokusirali na važnu ulogu partnerske mreže u pristupu korisnicima sa svih meridijana. Balmer je ukazao na četiri glavna postulata koje Majkrosoft poštuje kada je u pitanju isporuka softverskih rešenja krajnjim korisnicima, i naglašava da očekuje da ih i partneri poštuju. Prvi postulat odnosi se na objedinjavanje korisničkog iskustva na širokom spektru uređaja u jednu sliku, drugi usmerava poslovanje Majkrosofta i partnera ka pružanju mogućnosti izbora kada su softverska rešenja u pitanju, dok se treći i četvrti udružuju u jedinstvenu viziju podrške novim alatima, tehnologijama i modelima poslovanja koji će povećati efikasnost i profite svih članova u lancu, od Majkrosofta preko partnera do korisnika.

U Denver je iz Srbije otišlo više od 20 predstavnika najvećih domaćih IT firmi, koji su se iz SAD vratili bogatiji za nova iskustva u primeni Majkrosoftovih tehnologija, a saznali su i kako lakše upravljati licencama. Globalni uticaj Majkrosofta na IT industriju u Srbiji u narednim godinama, gledano iz ugla Svetske partnerske konferencije u Denveru, biće fokusiran na velike poslovne sisteme, na IT profesionalce u velikim kompanijama, što bi u celini trebalo da rezultira modernizacijom privrede i efikasnijim poslovanjem. Posebno zanimljiv za IT industriju je koncept spajanja prodaje softverskih proizvoda i usluge servisa, što bi svakako trebalo da pojednostavi i ubrza primenu novih tehnologija u Srbiji.

Leave a Reply