IT

PC ustupa mesto smartphone-ima, tablet-računarima i notebook-ovima

Više od polovine računara koji će biti prodati širom sveta, neće biti personalni računari, već smartphone-i, tablet-računari i notebook-ovi. U 2011. godini, prodaće se više od 400 miliona takvih uređaja. Ovo će biti i godina kada će društvene mreže probiti mitsku brojku od jedne milijarde korisnika, ističe najnovije istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, Trendovi u telekomunikacijama u 2011.1

Za razliku od proteklih 30 i više godina dominacije standardnih personalnih računara, tržištem će zavladati uređaji sa raznovrsnim procesorima i operativnim sistemima. Takva promena je navela mnoge analitičare na tezu da je era vladavine personalnih računara gotova. Ipak, Deloitte-ov stav nije tako rigidan, pa kompanija predviđa da će se u ovoj godini nastaviti rast prodaje personalnih računara po stopi od 15 %. Međutim, krajem 2011. godine, oko 25% ukupnog broja uređaja koji će se koristiti širom sveta, neće biti personalni računari . U Srbiji je, prema nekim analizama, u trećem tromesečju 2010. godine zabeleženo 15% manje isporučenih personalnih računara nego u istom tromesečju 2009. godine. Pored raznolikosti uređaja na tržištu računara, očekuje se i veliki broj različitih operativnih sistema, među kojima se zasada neće izdvojiti standard za smartphone-e i tablet uređaje.

Deloitte-ovi analitičari predviđaju da će u 2011. godini više od 25 %, odnosno preko deset miliona tablet računara kupiti kompanije, čiji će rast potražnje nadmašiti potražnju privatnih korisnika. Oko 70 % kompanija na “Fortune 500” listi će barem delu svojih zaposlenih omogućiti korišćenje tablet-računara.

Dejan Ljuština, viši menadžer u Sektoru za poslovni konsalting u Deloitte-u

„Na srpskom tržištu penetracija smartphone -a i tablet-računara je u samom začetku. S druge strane, solidno su se pozicionirali u ponudama mobilnih operatera u poslovnom segmentu, ali i u poslovanju sa individualnim korisnicima, koje privlače dostupne aplikacije, tarifni paketi i opcije. U korporativnom i javnom sektoru zasada postoji veliki prostor za ponudu mobilnih aplikacija. Aplikacije koje su sada dostupne su aplikacije za medijske sadržaje, parking usluge, zabavu, bioskope i slično“ , komentariše Dejan Ljuština, direktor u Sektoru za poslovni konsalting. U korporativnom sektoru zasada postoje modeli u kojima se putem raznih aplikacija za smartphone-e , a uskoro i tablet -računare, nude zanimljivi sadržaji specifičnim ciljnim grupama. Aplikacije se nude i u segmentima farmacije, bankarstva, medija, turističkih i vremenskih informacija. Ipak, masovno korišćenje tablet-računara u korporativnom sektoru zasada izostaje.

Na globalnom planu uveliko se najavljuju investicije u LTE tehnologiju, koja omogućava veće kapacitete mobilne mreže. “Ipak, smatramo da broj operatera koji će komercijalno investirati u LTE tehnologiju u 2011. godini neće biti tako veliki. Uprkos činjenici da 130 operatora širom sveta trenutno sprovodi LTE testiranja, očekuje se da će samo njih trideset zaista pustiti novu tehnologiju u komercijalnu upotrebu tokom 2011. godine. To će biti primarno operateri sa oskudnim raspoloživim frekfencijskim spektrom. ” napominje Ljuština.

Jedan od glavnih uzroka povećanog korišćenja protoka podataka su društvene mreže. Deloitte predviđa da će u 2011. godini društvene mreže probiti mitsku granicu od milijardu jedinstvenih korisnika, što čini gotovo polovinu globalnih korisnika interneta. Zahvaljujući tolikom broju korisnika, očekuje se da će se na tom mediju objaviti oko dva biliona oglasa.

Ipak, sadašnji poslovni model neće biti dovoljan da opravda najavljivani uspeh oglašavanja na društvenim mrežama, pa će one biti prisiljene da pronađu druge izvore prihoda. Srpske kompanije su odavno prepoznale potrebu prisutnosti na društvenim mrežama, posebno na Facebook-u, i koriste ih ne samo za direktno oglašavanje, nego i kroz naprednije interaktivne aplikacije. Ovaj trend će se nastaviti u 2011. godini.

Deloitte-ovo istraživanje se bavi i eUpravom, čije će korišćenje u 2011. godini dostići najviši nivo do sada. U ovom servisu leži rešenje za povećanje produktivnosti i efikasnosti lokalnih samouprava, a za njegovo uspostavljanje potrebna su određena ulaganja, i prevazilaženje mana unutrašnjih procesa. „Prema Deloitte-ovim analizama, u Srbiji postoji veliki jaz između broja ispitanika koji pristupaju internetu i onih koji se služe uslugama eUprave. Postavljanje eUprave kao obaveznog a ne opcionog kanala, doprinelo bi rastu efikasnosti administracije, a prema nekim procenama i direktno uticalo na rast BDP-a, i to do 0,8% godišnje“, napominje Ljuština.

One thought on “PC ustupa mesto smartphone-ima, tablet-računarima i notebook-ovima

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nije u redu da se na “silu” u engleski a jos manje u srpski jezik uvode komercijalni izrazi “tablet”, “notebook” i tome slicni komercijalni, tehnicki izrazi koji nemaju adekvatno znacenje u engleskom, niti koren u grckom ili latinskom jeziku.

    Ako se telefon (fiksni ili mobilni) koristi za telefoniju, televizor – za televiziju, onda nema opravdanog razloga da se “internet komunikator” (krace, “komunikator”) ne koristi za ostvarivanje raznih oblika savremenih internet komunikacija (zicnih ili bezicnih).

Leave a Reply