IT

Petnica postaje vodeći evropski vanškolski obrazovni centar

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je Vlada odredila 7,3 miliona evra za izgradnju potpuno nove Istraživačke stanice Petnica, kao i 5,1 milion evra za infrastrukturu i 2,2 miliona evra za njenu opremu.

Đelić, koji je sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem i gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem posetio ovu istraživačku stanicu povodom radova na njenoj dogradnji i rekonstrukciji, istakao je da će ona za nekoliko meseci, po završetku rekonstrukcije, postati vodeći evropski vanškolski obrazovni centar.

On je nakon posete gradilištu uputio poziv donatorima, preduzećima i bivšim polaznicima Petnice da postanu prijatelji tog naučnog centra i pomognu da on pokrije operativne troškove.

Apelujem da se proširi krug donatora Petnice, poručio je potpredsednik Vlade i ukazao na nedvosmisleni međunarodni i domaći uticaj te organizacije.


Buduća Petnica

Đelić je istakao da će Petnica zahvaljujući investicijama, od proleća, kada se planira završetak radova, imati novu laboratoriju, nov smeštajni objekat umesto postojećeg montažnog, kao i renoviranu biblioteku, kuhinju, učionice i sale sa najmodernijom opremom.

Time će, kako je naveo, biti uvećan kapacitet stanice za 50 odsto, a biće omogućeno i da se uvedu potpuno novi programi.

Đelić je napomenuo da je ovaj projekat deo velikog investicionog ciklusa u naučno-tehnološku infrastrukturu naše zemlje vrednog 400 miliona evra.

Prema njegovoj oceni, ova investicija biće snažan adut i za Valjevo, koje će moći da afirmiše obrazovni turizam, pri čemu će infrastruktura u Petnici biti stavljena u službu svih mališana u Srbiji i njihovih profesora.

Obradović je izrazio nadu da će se i u Petnici pojaviti novi mladi istraživači, koji su Srbiji potrebni u budućnosti, i napomenuo da će od ove investicije korist imati i obrazovni sistem i nauka Srbije, kao i sam grad Valjevo.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić saopštio je da se inače veoma zahtevni radovi na rekonstrukciji obavljaju po planu, kao i da se programi za polaznike, uglavnom srednjoškolce, održavaju nesmetano.

Radovi na Petnici finansiraju se sredstvima iz finansijskog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za razvoj naučne i tehnološke infrastrukture, u vrednosti od 200 miliona evra.

Đelić, Obradović i Jakovljević su nakon obilaska gradilišta posetili i polaznike ovogodišnjih letnjih seminara u ovoj istraživačkoj stanici.

Leave a Reply