IT

Philips inteligentno LED osvetljenje – budućnost Zelenih zgrada

U partnerstvu sa Svetskim savetom za zelenu gradnju, kompanija „Royal Philips Electronics“  omogucava razvoj vise „zelenih zgrada“ pretvaranjem inovativnih i inteligentnih resenja za osvetljenje u korist građana na nacine koji su ekoloski odgovorni i isplativi. Nedelja svetske zelene gradnje, odrzana od 17. do 21. septembra, usmerila je paznju javnosti na kljucnu ulogu koju igraju zgrade u ocuvanju prirodnih resursa, ustedi i stvaranju novih radnih mesta obezbeđujuci istovremeno zdravije prostore za zivot, rad i zabavu.

„Program ‘zelene gradnje’ pruzice nam priliku da se pozabavimo globalnim pitanjem ugljenika, a koristi dosezu daleko dalje od smanjenja potrosnje energije i pratecih smanjenja budzeta“, kaze Hari Verhar, direktor javnih poslova u kompaniji „Philips Lighting“. „Nasa inovativna resenja za osvetljenje ce nastaviti da podsticu i donose opipljive koristi vlasnicima ili stanarima zgrada. Zgrade koje koriste LED osvetljenje ce postati prijatniji prostori za rad, gde ce povecana produktivnost biti glavna korist za javna i korporativna preduzeca. Istovremeno, ovakvo osvetljenje podize vrednost ovih zgrada, a prateca renovacija zgrada stvara radna mesta u građevinskom sektoru, sto predstavlja i najvecu korist u danasnjim ekonomskim uslovima.“

Osvetljenje predstavlja 35% energetske potrosnje zgrada. Inteligentni uređaji za osvetljenje u zgradama mogu da ustede do 70% energetske potrosnje. Dok stanari trose energiju koristeci osvetljenje u zgradama, pametno upravljanje automatski gasi svetla kada je prostorija prazna i podesava nivo osvetljenja u odnosu na kolicinu dnevne svetlosti. Upravljaci prate ustedu energije, dozvoljavaju prilagođavanje osvetljenja svakoj radnoj okolini i pruzaju stanarima mogucnost kontrole sopstvenog osvetljenja. Vec se mnoge zgrade smatraju „Zelenim zgradama“ i dobile su sertifikate medjunarodnih standarda poput LEED-a i BREEAM-a ili vodecih lokalnih standarda. Primeri Zelenih zgrada u kojima je Philips obezbedio inovativna resenja za osvetljenje su „Skanska Property“ u Poljskoj i „Marks & Spencer“ prodavnica hrane u Velikoj Britaniji.

Tokom Nedelje svetske zelene gradnje 2012, sirom sveta se organizuju razlicite aktivnosti. Osim sto je globalni partner Svetskog saveta za zelenu gradnju, Philips je takođe aktivni clan nekoliko lokalnih Saveta za zelenu gradnju.

· Tokom Holandske Nedelje saveta za zelenu gradnju, Philips se udruzio sa Svetskom organizacijom za odrzivi razvoj sektora nekretnina (Global Real Estate Sustainability Benchmark – GRESB) kako bi diskutovali o rastucim troskovima energije, regulativi i korporativnoj drustvenoj odgovornosti da se „ozelene“ poslovne nekretnine i kako bi razgovarali o mogucnostima koje energetski efikasno LED osvetljenje nudi zelenim zgradama.

· Philips je srebrni sponzor Međunarodne konferencije za zelenu gradnju (Greenbuilding International Conference) 2012. godine u Brazilu, i odrzace prezentaciju na temu „Inteligentno osvetljenje i njegov doprinos odrzivim zgradama“.

· Osim sto je sponzor Konferencije za zelenu gradnju 2012. godine u Singapuru, Philips je takođe glavni govornik na temu „Nova ostvarenja u digitalnom LED osvetljenju koja omogucavaju dalje integrisanje resenja za osvetljenje u zgrade, podizuci standardne zelenih zgrada na jos visi nivo“.

Leave a Reply