IT

Philips u gubitku 1,35 milijardi evra

Holandski proizvođač potrošačke elektronike Philips juče je izvestio da je drugo tromesečje zaključio sa neto gubitkom od 1,35 milijardi evra, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao sa čistom dobiti od 262 miliona evra. Prihodi Philipsa pali su u proteklom tromesečju za 2,6 posto, na 5,21 milijardi evra, saopšteno je iz najvećeg svetskog proizvođača rasvete, jednog od tri vodećih proizvođača opreme za bolnice i najvećeg evropskog proizvođača potrošačke elektronike.

Negativni rezultat u Philipsu najvećim delom pripisuju se otpisu povezanom sa akvizicijama u delu poslovanja sa rasvetom i bolničkom opremom. Značajnije poboljšanje ne očekuju u skorije vreme. Kompanija planira da sprovede 500 miliona evra vredan program ušteda troškova koji će trajati do 2014. godine. U planu je i program otkupa deonica, ‘težak’ 2 milijarde evra, koji će biti dovršen iduće godine.

One thought on “Philips u gubitku 1,35 milijardi evra

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Vremena se menjaju. Zivot je prolazna pojava. Nekad su “Filips” u Evropi i RCA (Radio Korporacija Ametike) u Novom svetu bili giganti i jedini proizvodjaci od “igle do lokomotive” u oblasti elektronike. Ali od pre tridesetak godina stvari su se radikalno promenile. Postade “Filips” – gubitnik (a on je zajedno sa Simensom, Eriksonom i drugima u periodu 1985-90. godine razvio standarde i prototipove GSM uredjaja – nove generacije digitalnih mobilnih telefona).

Leave a Reply