Događaji · IT

Plaketa DIS-a za Digit

Preduzeće Digit iz Beograda danas je nagrađeno za informacioni sistem Edis za vođenje poslovanja kompanija za elektrodistribuciju i trgovinu strujom.

Taj sistem se primenjuje u sistemu Elektroprivrede Srbije, pokriva više od trećine teritorije Srbije i više od milion potrošača dobija račune preko tog sistema, rečeno je na dodeli plaketa za informatička dostignuća u Privrednoj komori Srbije. Kompanija E-smart sistems nagrađena je za softverski sistem za daljinsko očitavanje električnih brojila koji omogućava da se stanje na mreži kontroliše svakodnevno i da se podaci analiziraju. To omogućava smanjenje troškova, unapređenje mreže, smanjenje gubitaka, racionalizaciju proizvodnje i potrošnje, kao i smanjenje emisija ugljen dioksida u proizvodnji, što je bitno za obuzdavanje klimatskih promena.

Kompanija Krojač veb dizajn dobila je nagradu za internet sajt Suveniri Srbije za prodaju i promociju suvenira i predstavljanje starih zanata. Plaketu za naučni rad dobio je Bojan Bakmaz za rad posvećen bežičnim heterogenim mrežama, poput bežičnog fiksnog pristupa “WiMAx” i bežične WiFi mreže.

Pohvalu je dobila kompanija Koming (Coming) za virtualizaciju servera za Eurosong, zahvaljujući kojoj su novinari koji su pratili izbor za pesmu Evrovizije u Beogradu prošle godine radili na kompjuterima bez kućišta, koja su povezana takozvanim “tankim klijentima” čime se štedi na opremi i struji.

Druga pohvala dodeljena je Milutinu Atanackoviću za sajt Saborne crkve u Beogradu www.saborna-crkva.com na kojem je, kako je naveo, pokušao da crkvu predstavi na pristupačan način.

Plakete i pohvale uručili su ministarka za telekomunikacije Jasna Matić i predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković. Na konkurs za plakete prijavilo se više od 20 preduzeća i pojedinaca.

Leave a Reply