IT

Platforma ICT – IT industrija u Srbiji je jedna od najprosperitetnijih industrija

IT industrija u Srbiji je jedna od najprosperitetnijih industrija. Međutim ona još uvek nije ostvarila svoj puni potencijal, niti je njen razvoj podržan od strane poslovnog domaćeg okruženja. Pored toga, mnogi IT provajderi rade u sivoj ekonomiji i prodaju svoja visoko – kvalitetna rešenja domaćim i stranim kupcima, a da nisu evidentirani u okviru zvaničnog fiskalnog sistema. Međutim, uprkos nedostatku podrške od strane vlade, IT industrija je uspela da postigne veoma visok stepen razvoja.

Domaća IT industrija mogla bi se opisati kao uglavnom “out-of-the-system” – što karakteriše veoma visok procenat onih koji rade za ovu industriju i izvoze svoje proizvode i usluge u inostranstvo, ali ima i oni koji svoje proizvode integrišu u globalne IT korporacije. IT industrija u Srbiji se sastoji od oko 2.000 preduzeća koja zapošljavaju oko 6.000 ljudi.

ict

Srbija ulaže samo 60 € po glavi stanovnika u ovoj industriji, što je otprilike na istom nivou kao u Bugarskoj i Rumuniji, ali je taj iznos veći od onog koji se ulaže u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni, dok u Hrvatskoj investicije idu i do 200 € po glavi stanovnika. Međutim, ovo je ispod proseka od ulaganja u zemljama u EU ( 800 € po glavi stanovnika ).

Srbija je kreirala i zvanično usvojila Strategiju razvoja IT industrije u 2013. godini, koji definiše IT industriju kao glavnu granu privrede u budućnosti i najavljuje predstojeće podsticaje i olakšice za firme u ovoj oblasti. U 2013. godini, prvi koraci su napravljeni prema PaiPal servisu, što dodatno oslobađaja čitavu ovu granu i čini ukupne poslovne procese jednostavnijim, i to putem lake prodaje i naplate proizvoda i usluga na mreži. U ovom trenutku, isplate iz Srbije su prihvaćene putem PaiPala, dok prodaja nije dostupna zbog problema regulacije. Kako kompanije iz Srbije nisu u mogućnosti da direktno prodaju preko PaiPala, ovo je i dalje glavna prepreka za celu IT industriju u daljem širenju svojih proizvoda i usluga u svetu, jer su redovni izvozni kanali puni komplikacia, spori i skupi.

Osnovna ideja osnivanja Platforme ICT je da pomogne pojedincima brz rast svog preduzetničkog potencijala kroz direktnu podršku: pravnu, konsultantsku, ali najviše u pravcu kreiranja optimalnog okruženja za umrežavanje i razmenu ideja, uključujući pojedince u više zajedničkih projekata, ali i da im pomogne da plasiraju svoj konačni proizvod na tržište.

Projekat je osmišljen tako da pruži podršku lakšem start-upu za pojedince i novoosnovana preduzeća u cilju prevazilaženja početnih problema prilikom započinjanja biznisa – obezbeđivanje adekvatnog poslovnog prostora, high-end platformi za razvoj i testiranje, kvalitetnu tehničku i informatičku podršku, i što je najvažnije mentorstvo i obrazovanje. Uloga DNA Communications je definisanje i realizovanje ove strategije za period 2014-2016. godine, kroz jasnu definiciju programa razvoja u Srbiji i inostranstvu. Ona će takođe pokriti proces identifikacije, pripreme i aplikacije za dodatnim finansiranjem, uključujući domaće i strane donatore.

One thought on “Platforma ICT – IT industrija u Srbiji je jedna od najprosperitetnijih industrija

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nije dobro i moguce na “silu” delatnost IT (informacionih tehnologija) nazvati industrijom, kao u ovom clanku, jer to nije u skladu sa “ICT sector definition based on NACE rev. 2 classification”, niti sa definicijom pojma industrije iz tacke 2.1. dokumentom Republickog zavoda za statistiku – “Nomenklatura industrijskih proizvoda za Godišnje istraživanje industrije (2013)” – http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Industrija/45_Nomenklatura_IND-21-god_istrazivanje.pdf

Leave a Reply