IT

Pobednici takmičenja Intel Global Challenge na Univerzitetu Berkli osvojili nagrade vredne 100.000 dolara

Mobilna monitoring stanica, tim studenata iz Čilea, pobedila je na devetom po redu takmičenju Intel Global Challenge na Univerzitetu Berkli. Reč je o takmičenju u predstavljanju globalnog biznis plana koje podstiče studenate – preduzimača da se upuste u rešavanje nekih od najvećih svetskih izazova kroz kompjutersku tehnologiju. Takmičenje pruža jedinstveno preduzimačko iskustvo tako što timovima daje pristup najvećim investitorima u Silikonskoj dolini.

intel

Mobilna monitornig stanica, sastavljena od članova inženjerske i istraživačke kompanije SoluNova, čileanske rudarske kompanije Coldeco i Univerziteta u Čileu, napravila je komplet prenosivih senzora koji prikupljaju biomedicinske podatke industrijskih radnika, kao što su, na primer, otkucaji srca. Senzori su spojeni direktno sa odećom i prenose vredne biomedicinske informacije na uređaje kao što su smart mobilni telefoni koji zatim skladište informacije na „cloud“. Rešenje će biti ponuđeno kao usluga opremanja industrijskih lokacija hardverom i softverom. Pobednički tim je bio motivisan nedostatkom podataka o izloženosti industrijskih radnika zdravstvenom riziku i zbog toga očekuju da senzori doprinesu smanjenju zdravstvenih opasnosti.

„Mi u Intelu smo svesni da su inovacije ključne za pojedinačni rast, kao i rast kompanija i ekonomije“, rekla je Stejsi Palmer, direktorka Intelove grupe za globalne strateške inicijative i marketing u korporativnim poslovima. „Kroz takmičenje Intel Global Challenge na Univerzitetu Berkli, studenti iz celog sveta su stekli dugoročne preduzimačke i inovacijske veštine koje mogu da primene u svojim karijerama i to u različitim oblastima, od zdravstvene nege do transporta.“

Intel Fondacija obezbedila je nagrade u vrednosti od 100.000 američkih dolara, i to 50.000 za prvu nagradu i tri nagrade od po 10.000 dolara za timove koji su zauzeli prvo mesto u sledećim kategorijama: Internet, mobilno i softversko programiranje; programiranje za socijalnu inovaciju; i hardversko programiranje. Dodatnih 5.000 dolara je obezbeđeno za ostale nagrade.

Izumi tri pobedničke grupe, koje su osvojile prve nagrade, obuhvataju različite oblasti – od tehnologije do zdravstva. Gameleon iz Bugarske je napravio „cloud“ platformu koja omogućuje bilo kome da napravi, objavi, igra i uređuje igre na internetu, samo pomoću pretraživača. Za to nisu potrebne programerske veštine i iskustvo. Karmashop iz Meksika je napravila platformu koja omogućuje korisnicima da sami organizuju kako primaju donacije i za uzvrat im daje „karma poene“. Na primer, preko kampanje Karmashopa za skupljanje novac za žrtve velike poplave u Meksiku, donatori imaju opcije da doniraju pijaću vodu, prvu pomoć ili da ponude sklonište i smeštaj. Tensive iz Italije je izumeo biomaterijale koji mogu da se ugrade kao implanti i služe za rekonstrukciju strukture kostiju i oštećenja tkiva koja su izazvana osteoporozom ili tumorima. Patentirana tehnologija kopira krvne sudove pacijenta i ubrzava prirodni proces obnove tkiva i kostiju.

Na takmičenju Intel Global Challenge učestvovalo je 28 timova iz preko 20 zemalja širom sveta. Svi finalisti su izabrani među 18.000 aplikacija iz preko 60 zemalja. Intel globalno takmičenje je osnovano 2005. godine na Univerzitetu Berkli i to je njihov zajednički projekat. Takmičenje je osmišljeno tako da motiviše mlade studente i preduzimače da razviju inovativne tehnologije i da reše probleme u stvarnom svetu, da naprave biznis modele i prenesu tehnologiju iz univerzitetskih laboratorija u spoljašnji svet.

Leave a Reply