IT

Počeci radiofonije u Srbiji

Izložba je otvorena juče u PTT muzeju povodom 90 godina od početka emitovanja radio programa u našoj zemlji.

Direktor Sektora za marketing Pošte Srbije Nela Bojović rekla je prilikom otvaranja izložbe da je posle Prvog svetskog rata država shvatila koliko je značajna radiofonija ne samo za razvoj Srbije, već i za unapređenje društvenog života, te naložila resornom Ministarstvu pošta i telegrafa da razvija ovu oblast.

Ministarstvo je donelo odluku da od 1. oktobra 1924. godine utorkom, četvrtkom i subotom, od 18,45. do 19,45 sati počne da se emituje redovan radio program, čiji su sadržaj činili novosti, berzanski izveštaji, koncerti i druge korsine informacije.

radiofonija

Bojović je kazala da se uloga Pošte ogledala u pružanju logistike, odnosno u njoj su građani prijavljivali radio aparate, plaćali pretplatu i druge takse. Ona je dodala da je Pošta imala i posebnu komisiju koja je morala da utvrdi nelegalne korisnike odnosno slušaoce radio programa.

Najviše pretplatnika je bilo među zanatlijama, činovnicima i trgovcima, a najmanje među studentima.

Izložba će biti otvorena do 24. maja, a posetioci će moći da vide radio-aparate domaće i strane proizvodnje, među kojima su i Viking detektor iz 1926. godine, Konrath iz 1928, Ideal-Blaunkunpkt 4N iz 1929, Kosmaj iz 1949. i Moskvić iz 1953.

Takođe, izložena su i originalna dokumenta koja ilustruju ključne godine razvoja u Srbiji – 1919, 1924. i 1929, među kojima i Rešenje Ministarstva pošta i telegrafa o redovnom emitovanju programa.

Leave a Reply