IT

Počela izgradnja prvog vetroparka u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je zadatak Vlade da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane Srbije.

Vučić je na svečanom otvaranju radova na izgradnji vetroparka u Plandištu ukazao na to da će 300 ljudi raditi na poslovima izgradnje ovog objekta, i dodao da će infrastruktura u okolini Plandišta biti značajno popravljena.

On je najavio da će se u narednom periodu proizvodnja zelene energije podići sa 21 na 27 odsto, u skladu sa obavezama koje je naša zemlja preuzela.

Prvi potpredsednik Vlade je objasnio da je Naftna industrija Srbije (NIS) danas započela izgradnju prvog vetroparka u Srbiji – “Plandište”, u koji će biti uloženo 160 miliona evra.

Prema njegovim rečima, realizacijom ovog projekta baviće se zajedničko preduzeće “NIS Elektrovind”, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović uputila je poziv zainteresovanim investitorima da se obrate Vladi i resornom ministarstvu kako bi dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je ocenila da je izgradnja prve vetroelektrane u Srbiji velika vest za našu zemlju.

Radove na izgradnji vetroparka otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Leave a Reply