E-servisi · IT

Počeo prijem zahteva za izdavanje novih biometrijskih pasoša

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić uputio je  apel građanima da ne podnose zahteve za izdavanje novih ličnih karata i pasoša ako to nije neophodno, kako bi se smanjile gužve u policijskim stanicama.

Đelić je u obraćanju novinarima posle obilaska Policijske uprave opštine Novi Beograd povodom početka prijema zahteva za izdavanje novih biometrijskih pasoša rekao, da su gužve na šalterima zaista velike.
On je uputio molbu građanima kojima lična karta nije istekla da ne podnose zahtev za novu ličnu kartu jer to mogu da urade do 2011. godine, a građanima koji ne planiraju da putuju da ne dolaze po nove pasoše.
Ova godina puna je izazova za Ministarstvo unutrašnjih poslova jer treba promeniti lične karte, pasoše i registarske tablice, naveo je Đelić i dodao da je to neophodno kako bi građani što pre mogli da putuju bez viza i kako bi se stvorili uslovi za ulazak naše zemlje u EU do 2012. godine.

Potpredsednik Vlade uputio je poziv građanima da prijave njegovom kabinetu, MUP-u ili zaštitniku građana ako neki od šaltera predviđenih za izdavanje dokumenata ne radi do 20 časova, kao i subotom, i najavio da će se u saradnji sa opštinama pokušati da obezbede stolice i rashladni uređaji da bi se građanima olakšalo čekanje.

Državni sekretar MUP-a Mirjana Orašanin naglasila je da je popunjenost kadrovima u tom ministarstvu 90 odsto i da će u narednom periodu taj broj biti povećan kako bi se uvećali kapaciteti za prijem zahteva za izdavanje ličnih dokumenata. Orašanin je objasnila da je procedura za prijem novih kadrova u MUP-u  zavisi i od Ministarstva finansija, koje propisuje kvote za zapošljavanje.

Leave a Reply