IT

Podizanje svesti o značaju standardizacije

Informisanje članica komorskog sistema u Republici Srbiji izuzetno je značajno imajući u vidu da narednih godina čak 80 odsto evropskih standarda mora biti implementirano u domaćim propisima

Regionalna privredna komora Novi Sad i Centar za edukaciju Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i AFNOR–Assotiation Francaise de Normalisation organizovali su jednodnevni seminar pod nazivom „KAMPANJA PODIZANJA SVESTI O ZNAČAJU STANDARDIZACIJE“. Cilj ovog projekta je da obezbedi tehničku pomoć ključnim institucijama i telima u oblasti standardizacije, akreditacije, metrologije i tela za ocenjivanje usaglašenosti u Republici Srbiji. Zahvaljujući saradnji Institita za standardizaciju Srbije (ISS), Privredne komore Srbije i regionalnih privrednih komora biće održana serija seminara iz oblasti standardizacije. Njihova namera je da se odgovori na osnovna pitanja koja se tiču standardizacije. Prezentacije se zasnivaju na evropskom iskustvu u oblasti bezbednosti proizvoda i podržane su direktivama EU.

Ekspert za standardizaciju Ivelin Burovu projektu Tehnička pomoć institucijama u oblasti infrastukture kvaliteta u Srbiji ukazao je na značaj uvođenja standarda koji predstavljaju moćan alat za organizacije svih veličina, jer promovišu inovativnost i povećanje produktivnosti. Standardizacija promoviše uzajamnu saradnju, obezbeđujući da konkurentnost bude neophodna za uspešnu međunarodnu trgovinu proizvodima i uslugama, dodao je Burov.
Samostalni savetnik u Institutu za standardizaciju Srbije Ksenija Stojičić istakla je da će u sklopu Projekta biti održano ukupno 15 edukacija na temu standardizacije u Regionalnim privrednim komorama. Informisanje članica komorskog sistema u Republici Srbiji izuzetno je značajno imajući u vidu da narednih godina čak 80 odsto evropskih standarda mora biti implementirano u domaćim propisima.
Seminar je namenjen najširoj stručnoj javnosti: industriji,proizvođačima, uvoznicima, trgovini, potencijalnim izvoznicima za EU, ministarstvima, državnim i inspekcijskim službama, svima koji u svom radu koriste ili se pozivaju na standarde. Standardi promovišu inovativnost, povećanje produktivnosti, omogućavaju kompanijama privlačenje većeg broja korisnika i vođstvo na tržištu.

Leave a Reply