IT

Podstaći školovanje devojaka za sektor IKT

Državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlade Republike Srbije Jasna Matić saopštila je danas da je Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) uveden da bi se devojčice i devojke dodatno podstakle da se školuju za taj sektor.

Matić je novinarima rekla da je ideja da se poveća učešće žena u IKT oblasti s obzirom na činjenicu da je to sektor koji ima ogromne stope rasta i daje velike mogućnosti za zapošljavanje i izgradnju karijere.

Ona je navela da će učenicama osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije, koje danas u organizaciji Uprave za digitalnu agendu borave u poseti informatičkim kompanijama, tehničkim fakultetima i razgovaraju sa uspešnim ženama u IKT oblasti, poručiti da u toj oblasti mogu da naprave uspešnu karijeru.

Poručiću im, kako je ukazala, da je to sjajan način da se radi, da se bude srećan, da se bude u industriji koja ima velike stope rasta, velike plate, dobre uslove rada i da treba da imaju ambicije i slede svoje snove.

Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) održava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu.

Ta akcija je pokrenuta na inicijativu Ujedinjenih nacija radi promovisanja informaciono-komunikacionih tehnologija kako bi se poboljšao položaj i zastupljenost žena u ovoj oblasti koja se još smatra pretežno muškom profesijom.

U organizaciji Uprave za Digitalnu agendu u Beogradu boravi 270 devojčica iz cele Srbije, koje će tokom dana posetiti IT kompanije, tehničke fakultete i institucije, gde će ih uspešne žene u IKT, studentkinje i profesori upoznati sa mogućnostima školovanja i rada u toj oblasti.

Učenice će posetiti kompanije Komtrejd, Erikson, HP, Telenor, CISCO, Telekom Srbije, Vip mobajl, IBM, Orion telekom, kao i Upravu za digitalnu agendu i Republičku agenciju za elektronske komunikacije (Ratel).

Leave a Reply