IT

Poken – elektronska vizit-karta za druženje

Na domaćem tržištu pojavio se novi gedžet nazvan „Poken”, koji bi trebalo da ubrza i olakša razmenu kontakt-detalja i pomogne da povežete svoje profile na društvenim mrežama. Elektronske vizitke uzete putem „Pokena” pregledavate lako preko internet sajta na kom se nalaze sve infomacije o dotičnoj osobi.

„Pokeni” razmenjuju šifrovani kod kada se dva „dlana” na gedžetu dodirnu. Oni koriste originalnu niskoenergetsku tehnologiju zasnovanu na radio-frekvenciji, koja je bežična, ali i bezbedna. Da biste učitali svoje kontakte, jednostavno ubacite poken USB konektor u USB port kompjutera i izvršite proces registracije kako biste kreirali svoj „poken” profil. Odaberite društvene mreže koje želite da stavite na svoju karticu – poken podržava većinu međunarodnih i regionalnih društvenih mreža – i unesite svoje kontakt podatke. Nakon toga, kada dajete nekom svoje podatke, potrebno je da svoj „poken” stavite na „poken” osobe kojoj želite da date svoj kontakt, u samo dve sekunde sve informacije se razmene.
Prilikom svakog unošenja „pokena”, pojavljuju se novi „pokenovani” kontakti u „društvenom vremenu”, koje zapravo ilustruju nečiji društveni i poslovni život, odnosno kada i koliko često se upoznajete sa novim ljudima. Pored toga, imate mogućnost da pratite svoje kontakte pomoću prilagođenih spravica (widgets), kao što je lista kontakata (Contact List) i Tviter. Na taj način „poken” postaje vaša društvena „kontrolna tabla”, koja vam omogućava da upravljate podacima o ljudima koje ste upoznali u stvarnom svetu.
Za razliku od papirnih vizit-karata, ovde možete menjati svoje podatke, upravljati kontaktima i u svakom trenutku ih eksportovati gde god želite. Na taj način su vaši kontakti uvek ažurirani.
Za sada postoje dva modela koji su trenutno u ponudi, a to su „Spark” (17 evra), koji je namenjem mlađoj generaciji i ima zanimljiv oblik, i „Pulse” (30 evra), koji je namenjem poslovnim korisnicima sa svojim jednostavnim dizajnom. „Pulse” takođe ima i dva GB fleš memorije, dok oba modela imaju kapacitet od 100 kontakata.(24sata)

Leave a Reply