IT

Pola miliona Apple računara zaraženo “trojancem”

Više od pola miliona “Eplovih” računara zaraženo je virusom “Flešbek Trojan”, saopštila je ruska firma za razvoj antivirus programa “Dr Veb”.

Istraživanje “Dr Veba” pokazalo je da je na oko 600.000 računara serije “mek” instaliran maliciozni softver, koji omogućava da nad njima bude preuzeta kontrola i da budu upotrebljeni kao takozvani “botovi”, odnosno softverski agenti koji najčešće služe za prikupljanje informacija, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

“Dr Veb” navodi da se više od polovine uređaja kojima preti rizik nalazi u SAD.

Kompanija “Epl” objavila je bezbednosnu zakrpu, ali korisnici koji je nisu instalirali i dalje su izloženi riziku.

“Flešbek” je prvi put otkriven u septembru kada su istraživači koji rade na razvoju antivirusnih programa primetili softver prerušen u novu verziju “Fleš plejera”. Kada se preuzme, program deaktivira deo softvera za zaštitu računara.

“Dr Veb” navodi da, jednom kada je “Trojanac” instaliran, on šalje poruku kontrolnom serveru sa jedinstvenom identifikacijom zaraženog uređaja.

“Najveći broj botova, prema IP adresama koje smo uspeli da identifikujemo, nalazi se u SAD, Kanadi, Britaniji i Australiji, pa izgleda da su meta govornici engleskog jezika”, izjavio je izvršni direktor kompanije Boris Šarov.

“Dr Veb” dodaje da se 274 zaražena računara nalaze u Kupertinu u Kaliforniji, gde je sedište “Epla”.

“Epl” nije bio dostupan za komentar. (tanjug)

One thought on “Pola miliona Apple računara zaraženo “trojancem”

  1. Vili

    Nista u odnosu na Conflicker koji je zarazio skoro 15 miliona Win racunara pre nekoliko godina, ali opet vrlo uznemirujuce za previse opustene, uljuljkane OSX korisnike.

Leave a Reply