Internet · IT

Polugodišnji izveštaj Sophosa o stanju bezbednosti

Britanska kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sophos je objavila izveštaj o izvršenom sajber kriminalu u prvih šest meseci 2008. godine. Sophos Security Threat Report je obuhvatio pregled postojećih trendova rasta pretnji i novih tehnika koje hakeri koriste kako bi ostvarili ličnu korisn na račun Internet korisnika.

Procenjeno je da je ukupan broj jedinstvenog malicioznog koda dostigao nivo od 11 miliona, gde je Sophos u proseku primao 20.000 novih uzoraka sumnjivog softvera svakog dana. Tako gledano, otkrivan je po jedan maliciozan kod na svake četiri sekunde.

Stopa infekcije Web sajtova je tri puta brža nego u 2007. godini

Izveštaj ukazuje na činjenicu da većina napada je bila dizajnirana tako da prevaziđe tradicionalne sigurnosne sistema kao što je na primer email skeniranje. Prva polovina 2008. je bila obeležena eksplozivnim rastom pretnji koje su se širile putem web-a. U proseku, Sophos je detektovao 16,173 malicioznih web stranica svakog dana tj po jednu na svakih 5 sekundi. Ovaj poražavajući rezultat ukazuje da je stopa porasla za tri puta više u odnosu na tu stopu prethodne 2007. godine.

Više od 90% zaraženih web stranica preko kojih su plasirani Trojanski konji i spyware, su bili legitimni web sajtovi zaraženi preko SQL injection.


Top10 malware-a hostovano na web stranicama. 

SQL injection napad koristi sigurnosne propuste i ubacuje maliciozni kod u bazu podataka web sajta. Kompanije čiji su web sajtovi bili na meti hakera, često su brisale svoje baze podataka i ponovo ih vraćale, ali su bile opet napadnute svega par sati nakon ponovnog vraćanja baze podataka (jer je slabost bazirana na propustu u korišćenom softveru).

Posetioci ovako zaraženih sajtova su rizikovali da postanu žrtve hakera tj da im bez odobrenja preuzmu komandu nad računarom (botnet mreže) ili da iskoriste njihove lične podatke da bi ostvarili prevare identiteta. Mal/Iframe napad nije vidljiv golim okom. Hakeri koriste jednostavni HTML kod da postave izuzetno mali element 1×1 pixela u skalu, kroz koji će se malware aktivirati preko nekog drugog web sajta. Upotrebljen u SQL injection napadu, ovaj malware može biti veoma jako oružje hakera.

Sophos je ustanovio da je sajt sa najviše otkrivenih virusa Blogspot.com koji dozvoljava korisnicima da jednostavno i bez nadoknade kreiraju svoje web sajtove. Hakeri ovo zloupotrebljavaju i postavljaju maliciozne stranice i linkove na ovakve stranice kao što i postavljaju linkove do zaraženih web sajtova i zaražene komentare na te blogove u vidu “dobronamernih” komentara. Na Blogspot.com accounts je otkriveno čak 2% od ukupnog broja web stranica koje hostuju malver na svetskom nivou.

Napad na poslovne web sajtove. Zaposleni izloženi riziku.

Hiljade web stranica koje pripadaju odabranoj listi 500 najuspešnijih kompanija (Fortune 500 companies), vladinim agencijama i edukativnim ustanovama su bile zaražene, izlažući posetioce riziku od krađe indentiteta ili inficiranja računara. Pa čak i visoko plasirani sajtovi za zabavu, poput Sony PlayStation, Wimbledon tennis tournament, Euro 2008 ticket sales companies i UK broadcaster ITV  su bili na meti hakera koji su zloupotrebili njihovu popularnost među kompjuterskim korisnicima.

Sophos-ovi eksperti su takođe uočili da kako je rasla popularnost Web 2.0 social networking sajtova (Facebook, LinkedIn, Bebo, MySpace) među poslovnim korisnicima, tako je raslo i interesovanje hakera za iste. Upravo su ovi sajber kriminalci ostvarili pristup korisničkim profilima i preko njih plasirali spear-phishing napade kako bi krali informacije od novih korisnika.


Top10 malware-hosting zemalja

Sjedinjene Američke Države se i dalje nalaze na samom vrhu liste sa hostovanjem skoro dve od ukupno pet zaraženih web stranica. Kina je 2007. godine bila odgovorna za hostovanje 53,9% inficiranih stranica na web-u s čim je došla na sam vrh ove liste. Međutim, ove godine se vratila na poziciju iz 2005. godine. Bravo za Kinu! Republika Češka je nova na ovoj listi sa hostovanjem 1% od ukupnog broja zaraženih web stranica. Francuska, Kanada, Tajvan i Južna Koreja koje su se nalazile na šestom, sedmom, devetom i desetom mestu na ovoj listi 2007. godine, uspešno su smanjile svoje učešće u 2008. godini.

Non-Windows malware

Problem sa Apple malware-om je mali u poređenju sa situacijom u kojoj se nalaze Windows korisnici. U februaru, Sophos je otkrio novi malware Troj/Gida-B, Flash-bazirani Trojanac, koji je dizajniran sa svrhom da uplaši kompjuterske korisnike kako bi kupili lažni sigurnosni softver. OSX/Hovdy-A Trojanac, otkriven je u junu 2008. godine i dizajniran je da zarazi Mac OS X računare kako bi krao lozinke, otvarao firewall-e da bi omogućio pristup hakerima i onesposobio sigurnosna podešavanja.

U februaru je bila velika kampanja hakera u plasiranju šestogodišnjeg Linux virusa, RST-B na računare i servere. Sa ovim virusom, hakeri su dobijali kontrolu nad računarom i pretvarali ga u deo mreže kompromitovanih računara – botnet. Najviše inficiranih Linux računara je bilo u SAD (22%), zatim u Kini (10%) i u nemačkoj (6,5%). Veoma zanimljiva činjenica (shodno veličini tržišta za Linux) je i to da se Japan nalazi tek na jedanaestom mestu sa 2,3% infekcija.

Nikol Kidman i Anđelina Džoli ugrozile sigurnost kompjuterskih korisnika putem email-a

Iako se većina napada danas sprovodi putem web sajtova, email i dalje predstavlja veliki rizik. Postalo je uobičajeno da sajber kriminalci putem spama sve više šalju linkove koji vode do zaraženih web sajtova.

Napadi preko email attachment-a su smanjeni u 2008. godini. Pronađe se jedan zaražen email attachment na svakih 2.500 pregledanih email-ova. U istom periodu 2007. godine taj odnos je bio sledeći – otkriven je 1 mail sa zaraženim attachment-om na svakih 332 pregledanih mail-ova.


Top10 malware-a prosleđenog putem email attachment-a.

Pushdo Trojan dominira listom najrasprostranjenijeg malvera putem email attachment-a, sa ukupnim učešćem od 31%. Pushdo se pojavljivao pod različitim temama u zaraženim mail-ovima, između ostalog i prerušen u naslove poput “Nage fotografije poznatih Holivudskih diva, poput Nikol Kidman i Anđeline Džoli”. Tipično za trojance je da povuku deo malware-a (nazvanog Pushu) koji će dalje nastaviti da download-uju drugi malver sa Interneta poput rootkit-a na primer.

U Pushdo kampanjama se hakeri koriste sofisticiranim tehnikama kako bi izbegli detekciju, uključujući i maskiranje koda upotrebom različitih tipova packer-a. Drugi u nizu malware koji se širio putem email attachment-a je Netsky, koji je napisao nemački tinejdžer Sven Jaschan i koji se širi još od 2004 godine.

Ah taj Spam!

Email Spam ili neželjena pošta i dalje preplavljuje kompjuterske korisnike. Do juna 2008, nivo spama je porastao na 96,5% od ukupnog email kompanijskog saobraćaja (u prva tri meseca 2008 je iznosio 92,3%). Sada se nalazimo u situaciji da je svega jedan na svakih 28 email-ova legitiman!

Tokom prvih šest meseci 2008., Sophos-ovi eksperti su otkrivali u proseku 8.330 novih spam email-ova dnevno tj u proseku jedan mail na svakih 20 sekundi. Najintenzivnija spam kampanja se osetila u januaru kada se Storm crv nalazio u 1 na svakih 6 primljenih mail-ova.


Top12 zemalja najodgovornijih za plasiranje neželjene pošte od aprila do juna 2008.

SAD, Rusija i Francuska su smanjile procentualno učešće u ukupnom broju plasiranog spama, dok se kod Turske i Argentine taj procenat povećava iz kvartala u kvartal.

Ah taj Spam i na telefonu!

Novi rastući spemerski metod koji se koristi je putem SMS poruka na mobilnim telefonima. Prema Internet Udruženju Kine, 353,8 milijardi spam poruka je poslato prošle godine. Kina ima 574 miliona korisnika mobilnih aparata, koji su u proseku dobijali 600 spam poruka svake godine. U junu 2008, pristiglo je 438.668 žalbi na spam poruke (39,17% poruka sa sadržinom nekih prevara, 36,28% poruka sa sadržinom komercijalnih reklama). Zoološki vrt u Dablinu je tokom aprila 2008. je bio žrtva spemerske kampanje. Naime, preko 5.000 ljudi je dobilo SMS poruku da pozovu određenu osobu na poslati telefon (koji je pripadao Zoološkom vrtu). Imena su bila povezana sa životinjskim vrstama poput Rory Lion, Anna Conda, C Lion ili G Raffe. Zoološki vrtovi u Hjustonu i Brovnsvilu u Teksasu, su imali sličan napad, takođe u aprilu mesecu.

Nešto više informacija o sigurnosti i pretnjama u prvih šest meseci 2008. godine, možete videti u Sophos izveštaju.

Leave a Reply