IT

Poreski inspektori se obučavaju za borbu protiv piraterije

Pre dva dana u Beogradu je započeo prvi ciklus praktične obuke za poreske inspektore, u okviru koje će steći neophodna znanja za efikasnu borbu protiv softverske piraterije. U velikoj sali opštine Novi Beograd okupilo se preko 300 inspektora iz Beograda, a o konkretnim modelima prepoznavanja i borbe protiv nelegalnog softvera govorili su im predstavnici najvećih svetskih softverskih kompanija: Autodesk, Adobe, Corel, Microsoft i Symantec, kao i pravni zastupnik BSA (Business Software Alliance) u Srbiji, globalnog udruženja koje promoviše legalni softver i štiti prava proizvođača softvera, koje je i organizovalo ove obuke.


Efikasna borba protiv softverske piraterije je obaveza svake države, naročito ako ima nameru da razvija specifične, veoma profitabilne privredne oblasti, kao što je informatička industrija. Akcije koje preduzima Poreska uprava Republike Srbije predstavljaju prvi, ali veoma važan korak napred i signal da je država Srbija rešena da se izbori sa problemom piraterije na svim poljima, i tako ispuni zahteve za prijem u važna međunarodna udruženja, ali i stvori prostor za strane investicije i otvaranje novih radnih mesta“, izjavio je Dragomir Kojić, pravni predstavnik BSA u Srbiji.

Treninzi, koji će se nastaviti tokom januara 2008, predstavljaju jednu od ključnih faza u sprovođenju Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, čije odredbe kažu da se softverska piraterija tretira kao ozbiljan privredni prestup, po prirodi prestupa sličan utaji poreza, i za koji su određene visoke novčane kazne. Stoga je za proveru legalnosti softvera u posedu pravnih lica zadužena Poreska uprava, čiji će inspektori po završetku ovih obuka biti potpuno osposobljeni za taj posao.

Da podsetimo, kada je reč o poslovnom okruženju procenat piratskog softvera u Srbiji je preko 70 odsto, što smanjuje atraktivnost Srbije za strane investicije, promoviše „sivo“ tržište, otežava opstanak investitora na srpskom tržištu i svake godine uskraćuje državnu kasu za desetine miliona evra poreskih prihoda. Zbog toga će se već polovinom narednog meseca obuke nastaviti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a pohađaće ih preko 700 poreskih inspektora, čime će se borba protiv softverske piraterije proširiti na celu Srbiju.

Leave a Reply