IT

Poruka studentima: Volonterskim radom do bržeg zaposlenja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić ponudio je učesnicima Dunavskog biznis foruma u Beogradu da srpski studenti volonterski učestvuju u projektima koji će biti realizovani u okviru Dunavske strategije.

Dunav biznis forum 01Prilikom obraćanja učesnicima ovog skupa, Verbić je pozvao privrednike da daju šansu studentima kako bi stekli iskustvo i kasnije mogli lakše da se zaposle. “Postoji na hiljade studenata koji bi želeli besplatno da učestvuju u projektima Dunavske strategije samo da pokažu šta znaju, a na vama i meni je da im to i omogućimo”, rekao je Verbić.

On je dodao da je veza između obrazovanja i poslovnog sveta, nažalost, dosta isprekidana i teška, kao i da dosta dugo traje prelaz od učenja ka zaposlenju. “Obrazovanje treba da bude usklađeno prema očekivanim potrebama u narednih 20 godina”, rekao je Verbić i dodao da se upravo dešava suprotno, odnosno da je obrazovanje koncipirano uglavnom prema potrebama od pre 20 godina.

Dunavski biznis forum

“U Srbiji mladi ne mogu nakon školovanja odmah da nađu posao jer svi poslodavci traže iskustvo koje oni nemaju, zbog čega treba razvijati praksu volonterskog rada studenata”, zaključio je ministar.

Dunavski biznis forum, koji se organizuje s ciljem da se podstaknu investicije i poveća konkurentnost u regionu, počeo je danas u Beogradu i Novom Sadu. Na ovom skupu predviđeno je učešće više od 800 učesnika, lidera u oblasti energetike, voda, agrobiznisa, transporta, ITC, preduzetništva i kreativne industrije Dunavske regije, kojoj pripada 14 zemalja. Dunav prirodno povezuje ljude, ideje i tržišta sa približno 215 miliona stanovnika, i po mnogo čemu je jedinstveno područje kojem pripadaju Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina.

Leave a Reply