IT

Posledice narušavanja bezbednosti podataka

Od većine kompanija se zahteva da dele podatke o detaljima kršenja bezbednosti podataka sa klijentima, regulatorima, medijima i ostalim licima.

Ogromna većina kompanija koja se suočava sa incidentima IT bezbednosti nisu mogle da zadrže informacije o tim incidentima za sebe zbog pritiska sa strane. Sudeći po istraživanju „Globalni rizici bezbednosti u korporativnom IT svetu 2013”, koje su sprovele kompanije B2B International i Kaspersky Lab, ovakva situacija je značajno uticala na ugled brojnih kompanija širom sveta.

Javno objavljivanje informacija o incidentima IT bezbednostima je nešto što organizacije često ne mogu izbeći. Studija je pokazala da je, u proseku, 44 odsto kompanija kod kojih dođe do curenja podataka primorano da otkrije incident onim klijentima na koje bi incident mogao da utiče, dok je 34 odsto informisalo svoje poslovne partnere, 33 odsto svoje dobavljače, 27 odsto regulatore, a 15 odsto je bilo u obavezi da objave detalje u medjima.

data-guard-sxc

Veće kompanije se češće suočavaju sa zahtevom da objave informacije o incidentima koji se tiču IT bezbednosti. Ove organizacije prvo moraju obavestiti regulatore, klijente i medije. Potreba za objavljivanjem ovakvih informacija preti da nanese ozbiljnu štetu korporativnoj reputaciji ovih organizacija. Neretko se obelodanjivanje ovakvih informacija povezuje sa finansijskim gubicima u obliku kazni koje su nametnute od strane regulatora,i kompenzacijeza za gubitke prouzrokovane klijentima i partnerima.

Bilo da regulatori, ugovor sa klijentima i partnerima, ili neki drugi faktori ne dozvoljavaju kompaniji da informacije o curenju zadrže poverljivim, jedini pravi način da se izbegne šteta od obelodanjivanja ovakve vrste informacija je da se spreči da uopšte dođe do incidenta IT bezbednosti, i to pomoću sigurne, zaštićene IT infrastrukture.

Čvrsta strategija za održavanje bezbednosti IT strukture pre svega podrazumeva korišćenje napredne bezbednosne platforme kao što je Kaspersky Endpoint Security for Business. Ova platforma pruža zaštitu od kompleksnih ciljanih napada, malvera i svakodnevnih pretnji kojih ima u okviru čitave IT infrastrukture – fizičke, mobilne i virtuelne – zajedno sa upravljanjem bezbednosnim sistemom, kontrolnim alatima i alatima za dešifrovanje. Nivo sigurnosti, u kombinaciji sa edukacijom zaposlenih o IT pretnjama može oformiti temelj akcionog plana, garantujući najviši nivo zaštite bilo koje IT infrastrukture u okviru kompanije od sajber napada, kao i njhovih posledica, uključujući finansijski gubitak i narušavanje reputacije.

0 thoughts on “Posledice narušavanja bezbednosti podataka

  1. Аца

    Ма каква заштита. Наше институције за све и свашта траже фотокопије личних карата грађана, а после те исте папире користе за штампање са друге стране и тако доспевају на разна места.

    Због тога нечији матични број и отисак прста лако може да дође у погрешне руке.

    А тек остављање личних карата по разним пријавницама! Сада када уведу личне карте са сертификатом да видим како ћемо да их остављамо непознатим лицима на изволте.

    Каква држава?!

Leave a Reply