IT

Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromesečju 2010. godine

“Prodaja grupe u drugom tromesečju beleži pad od 8% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje s tim da je značajan pad prodaje registrovan u segmentu mreža. Prodaja u segmentu Globalnih usluga je na istom nivou što odražava pad u izgradnji mreža iako je prodaje kod Profesionalnih usluga povećana za 5%”, ocena je Hansa Vestberga, predsednika i glavnog izvršnog direktora korporacije Ericsson.

“U poređenju s prvim tromesečjem 2010. ostvaren je porast podaje od 6 posto. Operatori su izražavali stalne potrebe za mobilnim širokopojasnim mrežama podsticani upotrebom smartphona i prenosnih računara. Međutim, na prodaju je uticao i stalni nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u lancu opskrbe. Naše su procene da je to negativno uticalo na našu prodaju u prošlom tromesečju za 300-400 milijuna eura.

Bruto marža je povećana u odnosu na prošlogodišnje razdoblje te u odnosu na prethodno tromesečje. Novčani tok je smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to uglavnom kao rezultat povećanih obrtnih sredstava. Sony Ericsson i dalje pokazuje poboljšane rezultate, a tranzicijski program ST-Ericssona pokazuje stabilnost.

Neto dobit je porasla u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u odnosu na prethodno tromesečje, na što su pozitivno uticali poboljšani rezultati Sony Ericssona.

Stanje na tržištima kakvo smo imali u drugom polugodištu 2009. godine s različitim ponašanjem operatora s obzirom na investicije, prevladavalo je i u prvom polugodištu ove godine. U ovom su tromesečju sve regije, osim Severne Amerike, zabeležile pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U međuvremenu, prodaja u odnosu na prethodno tromesečje pokazuje raznolikost uz rast u regijama poput Sredozemlja, Severne Amerike, Severne Europe i Srednje Azije kao i Pod-Saharske Afrike.

Tokom proteklih godina sproveli smo značajne promene koje uključuju smanjenje troškova i proširenje proizvodnog programa te prisutnost na tržištu, dok smo istovremeno zadržali vodeće mesto u tehnologiji. Program smanjenja troškova, koji je podstaknut u prvom tromesečju 2009. godine je završen jer je postignut zadani cilj. I nadalje će usmerenost na troškove i efikasnu upotrebu sredstava ostati na vrhu naših zadataka”, zaključio je Hans Vestberg.

Leave a Reply