ASUS-AiO-PC-ET2311-650
IT

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti IKT sa Velikom Britanijom

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador Velike Britanije Majkl Devenport potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju i razvoju ekonomskih i trgovinskih veza između dve države.

ict

Memorandum sadrži nekoliko stavki za unapređenje IT sektora u oblasti obrazovanja, kao i za podršku nastavnicima u osnovnim i srednjim školama i podizanje svesti o značaju IT u obrazovanju, rekao je Ljajić, posle potpisivanja tog dokumenta.

On je naglasio da su za Srbiju posebno značajni primeri dobre prakse i iskustva Velike Britanije u toj oblasti i dodao da se posle potpisivanja memoranduma očekuju studijske posete i razmena stručnjaka dve zemlje.

Ljajić je istakao da je taj memorandum dobar preduslov za britanska ulaganja u IT industriju u Srbiji, koja je jedna od najdinamičnijih i sa velikim potencijalom za razvoj.

Srbija godišnje izveze oko 200 miliona evra softvera, a vrednost celokupnog srpskog IT tržišta iznosi oko 470 miliona evra, naveo je Ljajić.

Srbija, kako je istakao, u tu privrednu oblast ulaže oko 60 evra po stanovniku, što je u nivou sa Bugarskom i Rumunijom, značajno više nego u Crnoj Gori, Makedoniji i BIH, mnogo manje od Hrvatske koja ulaže oko 200 evra, a daleko manje od proseka u EU koji iznosi oko 800 evra po stanovniku.

Potpredsednik Ljajić je napomenuo da naša zemlja već ima potpisan sličan memorandum sa SAD i Azerbejdžanom, a da se priprema potpisivanje sa Kinom, Estonijom i BiH.

Britanski ambasador Majkl Devenport je rekao da očekuje da će dublja saradnja dve zemlje u toj oblasti doprineti većem ulaganju u IT sektor u obrazovanju, što će unaprediti kvalitet obrazovanja i pomoći mladima da razviju znanja i veštine nepohodne za 21. vek.

Devenport je izrazio očekivanje i da će memorandum pomoći razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa Srbije i Velike Britanije, istakavši da je to još jedan pozitivan znak bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Britanski savet u Srbiji je već u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija pokrenuo nekoliko inicijativa za usavršavanje nastavnika i informisanje šire javnosti u Srbiji o značaju informaciono-komunikacionih tehnologija, što će pomoći mladima da lakše nađu zaposlenje, kazao je Devenport.

Leave a Reply