Događaji · E-servisi · IT

Potpisan ugovor o izgradnji IT parka u Inđiji

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić prisustvovala je danas potpisivanju ugovora o izgradnji IT parka između opštine Inđija i kompanije “Embassy Group” iz Indije. Ugovor su potpisali predsednik opštine Inđija Goran Ješić i član borda direktora ove indijske kompanije Ramgopal Narajanan.

Matić je tom prilikom objasnila da će u informaciono-tehnološki park biti uloženo približno 60 miliona evra, zaposleno više od 2.500 ljudi i izgrađeno 25.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, i ukazala na to da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za privredu Srbije i prvi te vrste u regionu.

U bliskoj budućnosti moraćemo da kroz sistem obrazovanja u osnovnim i srednjim školama i fakultetima obezbedimo što više stručnjaka za informatiku, navela je ona i dodala da na biroima rada u Srbiji trenutno nema nijednog informatičkog stručnjaka.

Istovremeno, Matić je napomenula da je prilikom planiranja da se otvori IT park jedna od ideja bila da se naši mladi stručnjaci koji su otišli u inostranstvo vrate u zemlju i nađu izuzetno kvalitetan i dobro plaćen posao u Inđiji.

Ješić je naglasio da će IT park u Inđiji biti najveći objekat ove vrste u Evropi, i dodao da se u roku od pet godina očekuje investicija od najmanje 600 miliona dolara i zapošljavanje 25.000 visokoobrazovanih kadrova.

On je najavio da će radovi na izgradnji parka početi na jesen, a useljenje u novi objekat trebalo bi očekivati sredinom naredne godine.

Prema njegovim rečima, opština Inđija je za gradnju IT parka besplatno ustupila parcelu od 50 hektara, dok se Vlada Srbije obavezala na to da obezbedi neophodnu infrastrukturu.

Narajanan je izrazio uverenje da će “Embassy Group” uspeti da ubedi najveće svetske kompanije iz IT industrije da dođu da ulažu u Srbiju, kao i da će jednog dana izvoz iz IT parka u Inđiji biti jednak celokupnom izvozu Srbije.

On je napomenuo da centar ove kompanije, koji je smešten u indijskom gradu Bangaloru, godišnje izveze približno 14 milijardi dolara u različitom hardveru i softveru, dok cela Indija izvozi 70 milijardi dolara godišnje proizvoda iz informatičke delatnosti.

Leave a Reply