Događaji · IT

Potpuno novi B2 stambeno- poslovni kompleks u Beogradu redefiniše pojam “inteligentne zgrade”

Cisco Connected Real Estate pomaže smanjenju troškova izgradnje i energije

Cisco® je danas objavio da je srpska grupa za ulaganja i razvoj nekretnina “Mali kolektiv” izabrala Cisco® Connected Real Estate za svoj najnoviji razvojni projekat. Otvorena u oktobru 2008, inteligentna zgrada, poznata jednostavno kao B2, osmišljena je tako da postane jedinstven projekat u oblasti nekretnina, i istovremeno prepoznatljiv simbol Beograda.

B2 je kompleks koji se prostire na 24.728 kvadratnih metara u kome se nalaze šoping mol, stanovi i poslovni prostor, kao i četiri podzemna sprata parkinga. Zbog specifične lokacije kompleksa u samom centru grada, cilj “Malog kolektiva” bio je da stvori životno i poslovno okruženje svetske klase i “inteligentnu zgradu” koja se može održavati uz smanjene troškove, manji utrošak energije i visok nivo lične bezbednosti.

“Znali smo da su informacione i komunikacione tehnologije ključ za ostvarivanje naših ambicija. Stvorili smo poslovni model samo za iznajmljivanje i cilj nam je bio da postignemo najbolju cenu. Želimo da pružimo stanarima luksuzan smeštaj, prvoklasne usluge za zabavu i komunikaciju, prilagođenost okruženju, sigurnost zgrade i ličnu sigurnost koja njima odgovara. Razmotrili smo ponude vodećih svetskih kompanija za umrežavanje, ali nijedan prodavac nije odgovarao viziji i tehnologiji koje nudi Cisco® Connected Real Estate“, rekao je Dragan Praštalo, izvršni direktor “Malog kolektiva”.

Srž Cisco® pristupa je arhitektura „skrojena po meri korisnika“. Dizajnirana je tako da smanji troškove zamenjujući kompleksne sisteme pojednostavljenom IP mrežom koja se može prilagođavati potrebama.

“Moderna zgrada obično ima oko 30 diskretnih podsistema uključujući osvetljenje, struju, video nadzor, telefon, Internet, interkom, grejanje i ventilaciju. Za razliku od klasičnih zgrada u kojima svaki sistem zahteva posebnu mrežu koja se služi protokolima vlasnika, u B2 se svim sistemima virtualnim putem upravlja preko razgranate IP mreže”, dodao je Dragan Praštalo.

Upravljanje grejanjem i energijom je jedna od ključnih oblasti koje imaju koristi od inteligencije ove zgrade. Mala meteorološka stanica na krovu podešena je da predviđa promene i da na njih reaguje, na primer, podizanjem spoljašnjih kapaka kako bi odbila ili zadržala toplotu. Centralni sistem uzima podatke iz realnog vremena preko više od 1000 senzora u zgradi i na taj način može bolje da upravlja ukupnim potrebama za energijom, omogućavajući zgradi da uštedi na najboljim mogućim tarifama koje nude snabdevači energijom.

“Mali kolektiv” smatra da će zahvaljujući razgranatoj mreži moći da smanji glavne troškove za 20 do 25 odsto. Takođe očekuju da će smanjiti operativne troškove za 30 odsto, kao i da će imati 40 odsto manje troškova za struju.

„ B2 projektom Mali kolektiv je redefinisao razvoj nekretnina u Srbiji“ izjavio je Can Habib, Cisco menadžer za usluge savetovanja u oblasti nekretnina za centralnu i istočnu Evropu. „Infrastruktura sa integrisanom digitalnom mrežom može da usmerava operativne procese kao što je upravljanje energijom, udobnošću, životom i sigurnošću, pri pružanju dodatnih usluga kako bi se poboljšalo iskustvo korisnika i smanjili operativni troškovi. Iz ovoga je proistekao razvoj rezidencijalnog i komercijalnog prostora, u potpunosti pokrivenog mrežom koji omogućava više cene iznajmljivanja i ima potencijal za zadržavanje većeg broja zakupaca“.

Dodatne informacije

Lokalna mreža (LAN) je centralni sistem u zgradi preko koga funkcionišu ostali sistemi, preko koga rade, nadgledaju se i upravljaju danonoćno iz centralne kontrolne sobe. LAN takođe podržava TV, glas, podatke i usluge za slanje poruka, kao i prenošenje slika sa 300 IP video kamera koje su postavljene svuda po zgradi. Po dolasku u B2, posetioci dobijaju “pametnu karticu” koja im omogućava da pristupe onim delovima zgrade za koje im njihovi domaćini daju dozvolu.

Siguran pristup Internetu dostupan je svim stanarima, uglavnom brzine od 50 do 100 Mbps. Cisco CallManager omogućava napredne usluge slanja tekstualnih i govornih poruka po celoj B2 zgradi. Ceo kompleks opremljen je bežičnim Internetom. To ne daje samo mogućnost pristupa Internetu preko laptop računara i mobilnih telefona, već omogućava stanarima i daljinsko upravljanje iz svakog dela zgrade. Tako da na primer, dok jedu u nekom od restorana u zgradi, mogu da uključe grejanje u kupatilu pre nego što se vrate kući. Uputstva se čak mogu poslati i SMS-om. Osoblje B2 može čak i da komunicira bilo gde da se nalazi unutar zgrade preko Cisco IP bežičnih telefona.

Leave a Reply