IT

Potražnja u IT industriji i dalje raste

I dok se na tržištu rada u Srbiji i dalje osećaju posledice ekonomske krize, godina iza nas, ipak je donela neke pozitivne pomake u zapošljavanju. Prema poslednjoj analizi sajta poslovi.infostud.com, tokom 2012, objavljeno je oko 11% više oglasa nego 2011. godine, a posao je preko ovog sajta pronašlo oko 20.000 ljudi.

Ipak, da u Srbiji i dalje vlada visoka nezaposlenost i nezadovoljstvo trenutnim poslom, govori i podatak da u proseku na jedan oglas stigne oko 150 prijava, dok je taj broj često veći, pa može dostići čak i 1500 radnih biografija po konkursu, iako su takvi slučajevi izuzetno retki.

Slovenački konzorcijum “Sago” jedini se javio na tender “Informatike” za izbor partnera za izgradnju optičke mreže u gradu. Ako prihvati ponudu, "Informatika" će postati prvo gradsko javno preduzeće koje je ušlo u javno-privatno partnerstvo.

Prodavci najtraženiji, potražnja u IT industriji i dalje raste

Tokom 2012. godine, zanimanja u okviru trgovine i prodaje su se izdvojila kao ubedljivo najtraženija zanimanja, sa skoro 35% udela u ukupan broj objavljenih oglasa na sajtu. U top pet najtraženijih zanimanja našli su se i poslovi u oblasti administracije i računovodstva,  ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i PR-a, ali po prvi put i informacionih tehnologija – oblast koja je i tokom 2012, kao i tokom 2011. godine, zabeležila porast od čak 80% više oglasa. Iako beleži porast, broj prijava u ovoj kategoriji još uvek nije dovoljno visok kako bi zadovoljio sve potrebe poslodavaca, te ove pozicije i dalje spadaju u najdeficitarnija zanimanja i oblasti gde kandidati najlakše dolaze do posla.

Novinari najteže do posla

Kao i prethodne godine, novinari, urednici i producenti i dalje jako teško dolaze do posla, a ponuda je slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata i za menadžere logistike, dispečere i menadžere ljudskih resursa.

Najmanja ponuda poslova, ali i najniže interesovanje kandidata tokom 2012, vladalo je za veterinu, psihologiju i pozicije iz oblasti zaštite životne sredine.

Potrebe tržišta rada i interesovanja kandidata i dalje u raskolu

I dok su poslodavci najčešće raspisivali oglase za komercijaliste, prodavce, administrativne radnike, vozače i programere, najveće interesovanje, osim za ta radna mesta, kandidati su pokazali i za sledeće pozicije: menadžer prodaje i izvoza, poslovni sekretar, telefonski operater, knjigovođa, komercijalni direktor, magacioner i kurir.

S druge strane, poslodavci su najmanje raspisivali oglase za: bibliotekare, inženjere grafičke tehnologije, snimatelje, procenitelje rizika, inženjere šumarstva, stjuarde, inženjere metalurgije, defektologe i sanitarne tehničare, pa su kandidati zainteresovani za ove pozicije, imali vrlo marlo prilika da nađu posao u struci.

Engleski jezik i visoko obrazovanje uslov za dobijanje posla

Analiza oglasa objavljenih tokom 2012, takođe je pokazala da je visoko obrazovanje bio obavezan ili makar poželjan uslov za dobijanje posla u čak 55% oglasa, dok je znanje engleskog jezika traženo u 72% oglasa objavljenih na sajtu.

Leave a Reply