IT

Povećani napadi ZitMo trojanca

Sigurnosni stručnjaci iz Kaspersky Laba otkrili su nove verzije ZeuS trojan aplikacija za Android i Blackberry uređaje koje uglavnom ciljaju mTAN-ove za internet bankarstvo. Novootkrivene uzorke trojanca, kojeg Kaspersky naziva “Zeus in the Mobile” (ZitMo), primenjuje se za sistemsko proširivanje njegovih funkcionalnosti.

Napadima su primarno pogođeni korisnici u Nemačkoj, Španiji i Italiji, jer u tim zemljama banke većinom upotrebljavaju mTAN sistem za poboljšanje sigurnosti. Nisu uočene nove promene u načinu delovanju malvera u odnosu na njegove prethodnike, što znači da se infekcija prenosi sa Windows personalnih računara zaraženih ZeuSom. Proces infekcije ZeuSom započinje otvaranjem web stranice internet bankarstva na zaraženom sistemom.

Pri tome trojanac, može ubaciti upozorenje kojim ističe potrebu za instalacijom novih sertifikata na pametnom telefonu zbog sigurnosnih razloga. Lažni sertifikati ili sigurnosne nadogradnje nude se u obliku preuzimanja sadržaja (download) ili se u nekim slučajevima SMS porukom direktno šalju korisniku na registrovani broj telefona. Jednom kada se instalira na uređaj, zlonamerna aplikacija neprimetno prosleđuje SMS poruke sa mTAN-ovima drugom određenom mobilnom broju.

VIše o ovome u izveštaju H-onlinea

Leave a Reply