IT

Predmet “Informatika” neće biti ukinut

Nastavni planovi za završne razrede gimanzija, koji su predviđali ukidanje predmeta Informatika, neće se primenjivati od 1. septembra ove godine, već će biti odloženi, sve dok se ne usvoje određeni standardi, istakao je danas načelnik za srednje obrazovanje Ministarstva prosvete dr Bojan Ristić.

Na okruglom stolu „Zašto se ukida predmet informatika iz 3. i 4. razreda gimnazije?“ u Privrednoj komori Srbije, Ristić je ukazao da će Ministarstvo prosvete, u saradnji sa oba nadležna saveta, raditi na doradi i izmeni programa, čija se primena odlaže na dve do pet godina, dok se ne pripreme standard postignuća i standard kvalifikacija za učenike srednjih škola.

Partneri u donošenju ovih standarda biće učesnici sektorskog dijaloga, u odnosu 70 odsto privrednici, a 30 odsto nastavnici. Privreda će isporučiti svoje zahteve o tome šta mlad čovek treba i može da zna da uradi kad završi školu i oni će biti implementirani u standarde postignuća, dok standardi kvalifikacija, koji će odgovoriti na potrebe za određenim kadrom u pogledu gde, šta i koliko, tek treba da se definišu.

Učesnici u raspravi saglasili su se da mora postojati transparentnost u budućem predlaganju nastavnih planova, nasuprot ovom spornom predlogu komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Profesor Matematičkog fakulteta Dušan Tošić ukazao je da je posebno značajno obrazovanje gimnazijalaca, koji predstavljaju buduće akademce, najnapredniji kadar u društvu. Ukidanjem informatike, neće dobiti ni najosnovnije znanje u toj oblasti.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je na problem inferiornosti našeg informatičkog sistema u odnosu na ostatak sveta i nezavidni nivo informatičke pismenosti. Digitalna pismenost mora biti prisutna u svakom segmentu obrazovanja, jer informatika je strategija koja postoji u svim oblastima obrazovanja, istakla je sekretarka Udruženja informatičke delatnosti Jelena Jovanović.

Informatika kao predmet možda će se izgubiti za 10-15 godina, ali je u našoj zemlji, u kojoj je digitalna pismenost nedovoljno razvijena, ovaj predmet je neophodan, jedna je od zajedničkih ocena učesnika javne rasprave, koja je okupila profesore, predstavnike resornih ministarstava, institucija i udruženja.

Predstavnik Sektora za tehnološki razvoj Ministarstva za nauku Dragan Satarić ukazao je da su IT i Hi Tech firme sve nezadovoljnije profilom mladih koji dolaze sa fakulteta.

Ovo je druga rasprava o predmetu informatika Privrednoj komori Srbije, a najavljena je i treća.

3 thoughts on “Predmet “Informatika” neće biti ukinut

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono drustvo parama iz budzeta otvara “digitalne kabinete” u osnovnim “digitalnim skolama” i ako su nase i druga strana drustva sebe nazvali “informaciono drustvo”, oda je stvarno besmislena ideja Ministarstva prosvete o ukidanju predmeta “informatika” u gimnazijama i drugim srednjim skolama.

    Sve mi se cini da i u ovom slucaju postoji odgovarajuca interesna grupa velike moci koja zeli i na ovaj nacin da ogranici slobodu izbora zanimanja (u IKT) i, na taj nacin, zadrzi svoj monopol upravljanja tim delatnostima i zanimanjima. Sledece je, verovatno, zahtev za izdavanje dozvola za obavljanje zanimanja (u IKT). A ustavom se deklarise i garantuje sloboda preduzetnistva?

Leave a Reply