IT

Predsednici Srbije i Slovenije u poseti “Hermes Softlab”-u

Predsednici Srbije i Slovenije, Boris Tadić i Danilo Tirk, posetili su firmu “Hermes Softlab” u Ljubljani, koja posluje u sastavu srpske kompanije “Komtrejd” i veoma pohvalno se izrazili o njenom radu, rekao je generalni direktor kompanije “Komtrejd” Veselin Jevrosimović

Tadić i Tirk su bili više nego pozitivno iznenađeni, jer ono što smo prezentirali zaista svrstava “Comtrade” ne samo u regionalne proivođače softvera, nego u red velikih svetskih kompanija koje mogu da odgovore izazovima velikih svetskih korporacija”, preneo je Jevrosimović utiske dvojice državnika.

“To je zaista veliko priznanje za našu kompaniju. Mi smo njima prezentirali visoko sofisticirana softverska rešenja za koje se malo zna javnost i Slovenije i Srbije, koja su razvijena za potrebe velikih svetskih kompanija”, istakao je on.

Jevrosimović je kazao da je slovenačka javnost vrlo pozitivno ocenila posetu srpske privredne delegacije, ukazujući da je jedna od velikih prepreka za unaperđenje poslovne saradnje Slovenije i Srbije loš avio-prevoz. “Kad bi se uspostavila avionska linija, koja bi saobraćala ujutru i uveče, mislim da bi mnogo više ta poslovna saradnja bila naprednija. Ovako ko god želi da dođe u Beograd ili u Ljubljanu treba da izgubi preko 5,5 do šest sati u putu”, objasnio je Jevrosimović i dodao da je to za poslovne ljude zaista izuzetno veliko izgubljeno vreme. Govoreći o poslovanju “Harmes Softlaba”, Jevrosimović je rekao da ona dobro posluje i naveo da od 1.600 zaposlenih, oko 1.200 su softverski inženjeri, a da je to kompanija koja se već više od 20 godina bavi razvojem softvera i prisutna je maltene u svim privrednim i državnim strukturama u Sloveniji. Jevrosimović je skrenuo pažnju da je IT tržište ove godine zbog svetske ekonomske krize u padu više od 30 odsto, što srećom, nije imalo velikog negativnog uticaja na “Komtrejd” grupu, koja čak ima i nove ugovorene poslove.

“Ova godina će naravno biti teška kao i svima, međutim, uspećemo da zadržimo na nivou koji smo imali prošle godine, a već sledeće godine kako krene oporavak tržišta očekujemo i ozbiljnije pomake u samom poslovanju”, rekao je Jevrosimović.

Ono što je izuzetno dobra stvar što ceo “Komntrejd” zavisi svega 30 odsto od lokalnih tržišta, a preko 70 odsto je izvoz softverskih rešenja na tržišta SAD, EU i drugim državama. “Komtrejd” je u leto 2008. godine preuzeo “Hermes Softlab”, najveću slovenačku IT kompaniju, a srpski mediji su preneli da je ta akvizicija plaćena oko 40 miliona evra.

Leave a Reply