E-servisi · IT

Predstavljen bolnički informacioni sistem u Opštoj bolnici u Zrenjaninu

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević prisustvovao je danas prezentaciji bolničkog informacionog sistema u Opštoj bolnici u Zrenjaninu.

Milosavljević je tom prilikom ocenio da je informacioni sistem sredstvo koje treba da nam pomogne da kroz investiranje u narednom periodu još više unapredimo zdravstvo Srbije.

On je podsetio na to da je u okviru projekta Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije”, koji se sprovodi uz podršku Svetske banke, 2006. godine pokrenuto unapređenje bolničkog informacionog sistema u Opštoj bolnici u Zrenjaninu.

Ministar je ocenio da će ta bolnica, osim u informacionom sistemu, prednjačiti i u zdravstvenoj zaštiti, i najavio da će Republika i pokrajina zajedno sa Svetskom bankom pomoći da se posle dve i po decenije dovrši izgradnja i opremanje te zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima, informacioni sistem u zrenjaninskoj bolnici dnevno evidentira približno 2.000 kontakata pacijenata sa lekarima i drugim pružaocima usluga i pošalje oko 7.000 elektronskih faktura Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Takođe, Milosavljević je naveo da je bolnički informacioni sistem (mreža, računarska oprema i softver) razvijen i implementiran u četiri pilot opšte bolnice – u Kraljevu, Valjevu, Vranju i Zrenjaninu.

Promociji u Zrenjaninu prisustvovali su i direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej i pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

Leave a Reply