E-servisi · Internet · IT · Telekomunikacije

Predstavljena publikacija o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović saopštio je danas da je u Srbiji u poslednja tri meseca više od 2,6 miliona osoba koristilo računar, dok je internet u istom periodu koristilo više od 2 miliona građana.
Vukmirović je na prezentaciji publikacije “Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2008. godine” naveo da više od 1,9 miliona ljudi koristi računar svakog ili skoro svakog dana, dok internet svakodnevno koristi više od 1,2 miliona osoba.

Prema istraživanju koje je sproveo Republički zavod za statistiku po metodologiji EUROSTAT-a, korisnika računara je više za 330.000 nego prošle godine, dok je korisnika interneta više za 300.000 nego 2007. godine, precizirao je Vukmirović.

On je ukazao na to da računar u Srbiji poseduje 40,8 odsto domaćinstava, što je za 6,8 odsto više u poređenju sa 2007. godinom, dok internet priključak poseduje 33,2 odsto, odnosno 14,7 odsto više nego prethodne godine.

Prema njegovim rečima, zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine, pri čemu u Beogradu ona iznosi 53,1 odsto, u Vojvodini 41,5 odsto, dok je u centralnoj Srbiji 34,8 odsto.

Zastupljenost računara veća je u urbanom delu Srbije i iznosi 47,5 odsto, dok je u ruralnom delu 31,2 odsto, rekao je Vukmirović i ocenio da ohrabruje činjenica da je ovaj jaz smanjen u odnosu na prošlu godinu.

Internet priključak uglavnom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod veći od 600 evra, dok učešće domaćinstava sa prihodom do 300 evra iznosi svega 14,6 odsto, naveo je Vukmirović i dodao da 95,2 odsto građana internetu pristupa preko personalnih računara, 24,8 odsto preko mobilnih telefona i 8,5 odsto preko laptopa.

Od ukupnog broja domaćinstava koja poseduju internet priključak modemsku konekciju ima njih 51,1 odsto, ADSL 24,4 odsto, kablovski internet 23,2 odsto, dok WAP i GPRS ima 15,5 odsto domaćinstava, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku.

On je ukazao na to da je na osnovu drugog istraživanja, koje je radio Republički zavod za statistiku i kojim su bila obuhvaćena preduzeća, utvrđeno da približno 97,7 odsto preduzeća koristi računar u svom poslovanju, dok 91,5 odsto ima internet priključak.

Anketa za domaćinstva sprovedena je na dvofaznom uzorku sertifikovanom po kriterijumu urbanosti, a obim uzorka iznosio je 2.000 domaćinstava i 2.000 pojedinaca, dok je anketa za preduzeća sprovedena na uzorku sertifikovanom po veličini delatnosti telefonom, a anketirano je 1.096 preduzeća, objasnio je Vukmirović.

Leave a Reply