E-servisi · IT

Predstavljena Studija opravdanosti za izgradnju farme vetrogeneratora

U organizaciji Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije danas je u Privrednoj komori Srbije predstavljena Studija opravdanosti za izgradnju farme vetrogeneratora “Popadija” u Negotinu, u kojoj se navodi da u tom gradu ima približno 2.400 sati vetra godišnje.

Studija je rađena po prodajnoj ceni energije proizvedene iz vetra u iznosu od 9,7 evrocenti. Izgradnja farme vetrogeneratora “Popadija” koštala bi približno 1.400 evra po instalisanom kilovatu, mogla bi da se koristi 25 godina, a investicija bi se isplatila već posle osam godina.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić naglasio je da u dosadašnjoj praksi taj potencijal kod nas nije dovoljno korišćen za proizvodnju energije.

On je naveo da je potencijal vetra u Srbiji približno 1.300 megavata instalisane snage, i podsetio na to da je Nemačka lider po broju vetrogeneratora, dok Španija skoro desetinu ukupne energije proizvodi na taj način.

Perić je istakao da je ukupan energetski potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji tri miliona tona ekvivalentne nafte, što predstavlja oko 25 odsto naše godišnje potrošnje energije.

On je precizirao da je naša zemlja, kada je reč o obnovljivim izvorima energije, najbogatija hidroenergetskim potencijalom, biomasom, koja čini približno 80 odsto potencijala obnovljivih izvora energije, kao i drvnim potencijalom.

Perić je izrazio očekivanje da će se Srbija na osnovu predstavljene studije pridružiti drugim evropskim zemljama koje proizvode veće količine energije iz vetra.

U projektu izrade studije, u svojstvu korisnika donacije, učestvovali su Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike, Španska agencija za međunarodnu saradnju AECI-OTC, “Internešnel menadžment grup” – odeljenje iz Sarajeva, kompanija “Nipsa” iz Španije, kao i druga preduzeća i institucije iz Srbije.

Projekat je realizovan sredstvima donacije Kraljevine Španije.

Leave a Reply