IT

Prema IDC-u HP je najveći svetski proizvođač računara

Kompanija HP proglašena je za najvećeg svetskog proizvođača personalnih računara za 2007. godinu, a prema rezultatima iz poslednjeg kvartala 2007., koje je objavila analitička kuća IDC, HP drži 18,8 posto ukupnog broja issporuka računara u celom svetu za prošlu godinu. Prema izveštaju IDC-a, HP-ova prodaja personalnih računara u svetu porasla je 30,1 posto u 2007., što je više nego dvostruko u odnosu na HP-ov prosečni godišnji rast u prodaji od 14,3 posto. U poslednjem kvartalu 2007. godine HP je zadržao vodeću poziciju proizvođača personalnih računara sa 19 posto ukupnog udela na tržištu.

“U 2007. godini HP je dovršio preuređivanje svog opsežnog portfelja personalnih računara, koji pokriva velike korporacije, male firme i individualne potrošače. IDC-ov izveštaj pokazuje da su korisnici širom sveta sa oduševljenjem prihvatili HP-ove proizvode zbog njihova vrhunskog dizajna i najsavremenije tehnologije”, kaže Todd Bradley, izvršni potpredsednik HP-ove poslovne jedinice Personal Systems Group.

Kompanija je u poslednjem kvartalu kalendarske godine poslovala uz rast od 23,3 posto u odnosu na pređašnju godinu, što predstavlja brži rast od ukupnog rasta na svetskom tržištu personalnih računara u istom razdoblju, koji iznosi 15,5 posto. HP-ove isporuke u SAD-u porasle su za 9,8 posto u poslednjem kvartalu te zauzimaju ukupno 24,3 posto udela na ovom tržištu.

Leave a Reply