IT

Premijer Srbije sa predstavnicima američkog IT giganta EMC

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovaraće danas sa predstavnicima američke informatičko-telekomunikacione (IT) kompanije EMC, jedne od najvećih na svetu u toj oblasti.

Sastanak će biti održan u Vladi Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kompanija EMC osnovana je 1979. godine u Masačusetsu, u SAD i jedna je od najvećih IT kompanija u svetu, a u Srbiji ima kancelariju koja posluje već šest godina.
EMC je tehnološka kompanija, jedna od velikih američkih firmi u IT svetu, koja je tradicionalno najpoznatija po svojim uređajima za skladištenje podataka i storidžima.

emc

U proteklih 10 do 15 godina delatnost je proširila i na bekap podataka sa računara, njihovo arhiviranje, bezbednost, virtualizaciju, upravljanje elektronskom dokumentacijom…
Velkiki deo tih poslova EMC već radi u Srbiji, gde se počelo od nule pre šest godina i prema podacima te kompanije, u protekle dve, tri godine primetan je veliki rast sistema za elektronsku dokumentaciju, što u državi, što u kompanijama.

Klijenti EMC-a u Srbiji su gotovo sve banke, osiguravajuće kuće, operateri mobilne telefonije i kablovske televizije, a njihov klijent je, u dobrom delu i naša država.

Zanimljivo je da su elektronske sednice Vlade Srbije urađene upravo na tehnologiji EMC-a.

Prema globalnom izveštaju EMC-a, do 2020. godine količina podataka na računarima i internetu će porasti 44 puta, a ako se ima u vidu da u jednoj razvijenoj firmi sistem administrator upravlja sa oko 100 terabajta podataka na IT opremi, za osam godina će uvećanu količinu podataka biti potrebno negde uskladištiti ili bar deo toga, a to je posao kojim se bavi EMC.

Leave a Reply