IT

Prenosivi Fujitsu Zero-klijent

Kompanija Fujitsu proširuje svoj popularni „Zero Client“ (ziro klajent) koncept predstavljanjem prenosivog uređaja „Portable Zero Client“, koji korisnicima omogućava da pristupe svojim virtuelnim desktop-mašinama sa bilo kog mesta i sa bilo kog računara koji može da se poveže na Internet. Razvijen za potrebe sve većeg broja mobilnih radnika, „Portable Zero Client MZ900“ je uređaj koji funkcioniše po jednostavnom principu „priključi-i-radi“ (plug-and-play), pruža bezbednost, fleksibilnost i mnoge pogodnosti koji prevezilaze druge metode pristupa kompjuterizovanom radnom mestu sa daljine.

Uporedo sa ubrzavanjem globalnog trenda ka angažovanju zaposlenih koji rade „sa daljine“, odnosno sa bilo koje lokacije van poslovnog prostora, korporacije se suočavaju sa novim izazovom – obezbeđivanjem sigurnog pristupa korporativnim desktop-mašinama. Fujitsu je upravo za tu namenu razvio prenosivi Zero Client, koji je nezavisna istraživačka kuća Forester već nazvala „tehno-populizmom“ – nudeći tržištu prenosivi uređaj koji podržava sve konvencionalne sigurne veze između dve lokacije, kako bi osigurao da osetljivi podaci nikada ne „poteku“ nezaštićeni.

„Portable Zero Client MZ900“ uređaj zasniva se na USB memorijskom „stik“-u. Softver na particiji jedinice koja dozvoljava samo čitanje podataka, omogućuje pristup bez instalacije, mehanizmu koji formira siguran pristup tako da korisnici mogu da se prijave na svoja „Zero Client desktop okruženja“ sa bilo koje tačke u svetu. Osetljivim podacima na kriptovanom delu uređaja korisnici mogu da pristupe samo kada su povezani i autentifikovani. Kada se isključi, „Portable Zero Client“ ne ostavlja nikakve tragove na mašini u koju je bio priključen.

Ovaj pristup omogućuje uživanje svih pogodnosti od virtuelizacije desktop okruženja, koja kompanijma štedi vreme i resurse a njenim zaposlenima pruža veću fleksibilnost i produktivnost, bez potrebe da sa sobom nose prenosivi računar. „Portable Zero Client“ takođe pomaže organizacijama da postepeno migriraju na „Zero Client“ infrastrukture sa postojećim hardverom, i tako zaštite svoje postojeće investicije u IT.

Fujitsu time takođe „pogađa“ i jedan od ključnih rizika koje sa sobom obično nose mobilni radnici: da mašina preko koje se pristupa korporativnoj mreži ugrozi njenu bezbednsot preko virusa ili trojanca. Korporativne mreže su, u slučaju prenosivog Zero-Clienta, zaštićene od ovih napada zato što mašine-domaćini ne mogu da prepravljaju softver ovog uređaja za povezivanje i autentikaciju. Time što „Portable Zero Client“ ima softver za siguran pristup preko koga se odvija proces prijavljivanja na zaštićenu particiju, uređaj takođe nudi i zaštitu od zlonamernog softvera na mašinama-domaćinima koji bi, u suprotnom, mogli da zabeleže podatke o samoj vezi ili pritiskanju tastera.

Rajat Kakar, potpredsednik „Workplace Systems“ odeljenja u kompaniji Fujitsu Technology Solutions, prokomentarisao je: „Brzinom kojom današnji radnici u sve većoj meri postaju mobilni, povećavaju se i dileme kompanija koje su pritisnute na težak izbor između ograničavanja pristupa zaposlenima i smanjenja produktivnosti. Razvili smo ’Fujitsu Portable Zero Client’ da bismo obezbedili najbolje iz oba sveta – bezbedno proširenje na Zero Client infrastrukturu koja dobacuje mnogo dalje od samih poslovnih prostorija firmi. Mobilni radnici sada istinski mogu da ponesu svoj ’lični desktop’ u džepu, gde god da krenu – i budu spokojni da će njihovi podaci biti zaštićeni, bez obzira na to gde će se povezati na mrežu.”

Portable Zero Client MZ900 model biće dostupan krajem novembra 2010, u CEMEA&I regionu kome pripada i Srbija. Cene variraju od zemlje do zemlje.

Leave a Reply